Все повече държави и организации обявиха, че няма да признаят нито референдумите, нито анексията на Русия на украински територии, официално обявена вчера. 

Турция, Гърция и Австралия са едни от последните държави, обявили решението си. Израел също няма да признае решението за анексия. В изявление на Външно министерство се посочва, че Израел поддържа териториалната цялост на Украйна.

С анексирането на украински територии, Русия прави нов опит за грубо пренебрегване на международното право, което трябва да получи правилна оценка от цялата международна общност. Това се каза в петък изявление на външните министри на Г-7 относно незаконното анексиране на суверенна украинска територия, публикувано на уебсайта на Федералното външно министерство на Германия, която в момента е председател.

Русия блокира резолюция в Съвета за сигурност срещу анексията

Русия блокира резолюция в Съвета за сигурност срещу анексията

САЩ и Албания, които са вносители на резолюцията, ще я отнесат до 193-членното Общо събрание

Министрите на външните работи на Г-7 на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство, Съединените американски щати и върховният представител на Европейския съюз (ЕС) единодушно осъдиха възможно най-категорично агресивната война на Русия срещу Украйна и нейните продължаващи нарушения на суверенитета, териториалната цялост и независимост на Украйна.

"Усилията на президента Путин да включи Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области в територията на Руската федерация представляват нова ниска точка в явното пренебрегване на международното право от страна на Русия и още един пример за неприемливи нарушения от страна на Русия на суверенитета на Украйна, Устава на ООН, и общоприетите принципи и ангажименти на Заключителния акт от Хелзинки и Парижката харта. Ние никога няма да признаем тези предполагаеми анексии, нито фалшивите "референдуми", проведени с оръжие. Ние потвърждаваме отново, че регионите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, както и Крим, са неразделна част от Украйна", се казва в изявлението.

Министрите повтарят призива си към всички страни да осъдят недвусмислено агресивната война на Русия и нейния опит да придобие територия със сила.

"Призоваваме по-широката международна общност да отхвърли бруталния експанзионизъм на Русия, нейните усилия да отрече съществуването на Украйна като независима държава и нейното крещящо нарушаване на международните норми, които гарантират международния мир, сигурност и териториалната цялост и суверенитета на всички държави, ", се казва в изявлението.

Страните от Г-7 обещават да наложат допълнителни икономически санкции на Русия, както и на лица и организации - в и извън Русия - които предоставят политическа или икономическа подкрепа за тези нарушения на международното право.

"Ние сме непоколебими в нашата подкрепа за правото на Украйна да се защитава срещу агресивната война на Русия и нейното безспорно право да си върне територията от Русия", се казва в изявлението.

Володимир Зеленски: Псевдореферендумите са агресия срещу суверенна държава

Володимир Зеленски: Псевдореферендумите са агресия срещу суверенна държава

Армията на Украйна постига победи на фронта, отчете той

Министрите също така осъдиха безотговорната ядрена реторика на Русия.

"Русия трябва незабавно да спре своята агресивна война, да изтегли всички свои войски и военно оборудване от Украйна и да зачита независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници", се казва в изявлението.

Припомняме, че ООН вече направи същото в изявление. 

Сърбия обяви, че няма да признае новите руски територии, въпреки добрите отношения с Русия.