Контраофанзивата на Украйна в северната част на Харков продължава и сега напредва към западната Луганска област. Украинските сили превзеха Грекивка и Макеевка в западната част на Луганска област (намиращи се приблизително 20 км югозападно от Сватово) на 5 октомври. Ръководителят на Луганска област Сергей Хайдай съобщи, че украинските сили са започнали да освобождават неуточнени села в Луганска област на 5 октомври.

Това пише в ежедневния преглед на военните действия в Украйна на Института за изследване на войната (ISW). 

Едновременно с това руските сили не успяха да задържат бреговете на реките Оскил и Сиверски Донец и да ги използват като естествени граници, за да попречат на украинските сили да се насочат към уязвимите части на окупираната от Русия североизточна Украйна. Теренът в западен Луганск е подходящ за онзи вид бърза маневрена война, която украинските сили използваха ефективно в източната част на Харковска област в началото на септември и няма индикации от открити източници, че руската армия е подсилила значително западната Луганска област. Продължаващите северни и южни контраофанзиви на Украйна вероятно принуждават Кремъл да даде приоритет на отбраната на една зона на операции за сметка на друга, което потенциално увеличава вероятността за украински успех и в двете.

Руските сили извършиха удар с безпилотен самолет Shahed-136 срещу Бела Церка, Киевска област, на 5 октомври. Това е първият руски удар в Киевска област от юни насам. Кадрите след удара показват видими щети по жилищни сгради. Руски блогъри похвалиха разрушителната способност на безпилотните самолети Shahed-136, но поставиха под въпрос защо руските сили използват такава технология, за да атакуват райони дълбоко в украинския тил и далеч от зоните на активни бойни действия. Това решение се вписва в по-широкия модел на руските сили, които използват високо прецизна технология в райони на Украйна, които имат ограничено оперативно значение.

ISW: Руската армия отстъпва, докато Путин трудно балансира между три фракции в "руския свят"

ISW: Руската армия отстъпва, докато Путин трудно балансира между три фракции в "руския свят"

Не може да си позволи да изгуби подкрепата на нито една от тях

ISW отчита и че подписания на 5 октомври от Влазимир Путин указ, с който прехвърли управлението на АЕЦ на руската държавна компания "Росенергоатом" е мярка за установяване на пълен руски контрол над Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). 

Сегашният украински оператор на АЕЦ "Енергоатом" обяви, че неговият президент е поел длъжността генерален директор на АЕЦ на 5 октомври.

Украинският генерален щаб също съобщи, че руски служители принуждават служителите на АЕЦ да получат руски паспорти и да подпишат трудови договори с "Росенергоатом".

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси планира да се срещне с украински и руски официални лица тази седмица в Киев и Москва, за да обсъди създаването на "защитна зона" около АЕЦ.

Руски официални лица вероятно ще се опитат да принудят МААЕ в предстоящите дискусии и преговори да признаят официалния контрол на "Росенергоатом" върху АЕЦ, а оттам и незаконното анексиране на Запорожка област от Русия.

ISW: Украйна разгроми руски елитни части

ISW: Украйна разгроми руски елитни части

Киев напредва в Херсон и Луганск

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров съобщи, че Путин го е удостоил със званието генерал-полковник на 5 октомври. Това повишение е особено забележително в контекста на неотдавнашния спор около Кадиров и неговата директна критика към генерал-полковника от Централния военен окръг (ЦВО) Александър Лапин, която ISW анализира преди това.

Въпреки че ISW не намира официално потвърждение за повишението на Кадиров, Путин може да е взел решението да повиши ранга на Кадиров, за да запази подкрепата му, както и тази на чеченските сили, като същевременно предупреждава руското министерство на отбраната и министъра на отбраната Сергей Шойгу, от когото Путин изглежда реторично се дистанцира. Новият ранг на Кадиров може да е знак, че Путин е готов да успокои по-радикалните и гласни призиви на базата на силоваците за сметка на конвенционалната военна върхушка.

Нарастващите вътрешни критики към "частичната мобилизация" на Русия вероятно ще накарат Путин да прехвърли вината за неуспехите в Украйна на руското Министерство на отбраната (МО) и по-специално министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Посочва се, че Путин е отложил мобилизацията за всички студенти, включително задочни и магистри, с указ от 5 октомври. Обяснението е, че "Министерството на отбраната не е направило своевременни промени в нормативната уредба относно списъка на неподлежащите на мобилизация, трябва да се направят корекции".

Тази директна критика към Министерството на отбраната е също косвена критика към Шойгу, когото Путин изглежда настройва да поеме отговорността за неуспехите на инвазията на Путин в Украйна. Председателят на комисията по отбрана на Държавната дума на Русия, генерал-полковник (в оставка) Андрей Картаполов, също разкритикува МО по руската държавна телевизия на 5 октомври. Картаполов каза, че всички руснаци знаят, че МО лъже и трябва да спре, но това съобщение не е достигане до "индивидуални лидери" - още един удар срещу Шойгу.

Путин вероятно ще отложи уволнението на Шойгу толкова дълго, колкото почувства, че може, за да продължи да прехвърля вина за продължаващите военни провали и да изгради подкрепа сред другите фракции. Заместникът на Шойгу ще трябва да поеме отговорност за провалите, които се случват след началото на неговия мандат. Путин вече работи за подобряване на подкрепата си сред националистическите милиблогъри и силоваците като Пригожин и Кадиров. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери на 5 октомври, че Пригожин "има голям принос в рамките на възможностите си" за усилията в Русия и Украйна и отказа да отговори на въпроси, свързани с критиките на Пригожин към правителствени служители.

Военните блогъри подчертаха на 5 октомври, че Путин "редовно приема военни кореспонденти, внимателно чете техните доклади, задава правилните въпроси и получава обективни отговори", имплицитно контрастирайки тази връзка с нечестния начин, по който те вярват, че Министерството на отбраната взаимодейства с Путин.

Едновременно с това се появиха съобщения, че на 5 октомври руските власти са задържали администратора на няколко телеграм канала на военни блогъри, което показва, че Кремъл вероятно поставя граници на това каква критика е позволена във вътрешното руско информационно пространство. Алексей Слободенюк е служител на медийната група "Патриот" на финансиста от Вагнер Евгений Пригожин и администратор на няколко телеграм канала най-известните от които са "Освободете Z Kraken" и Skaner.

Зеленски: Новоосвободените територии се връщат към нормалността

Зеленски: Новоосвободените територии се връщат към нормалността

Вече сте загубили, заяви Зеленски на руснаците

Украинските сили постигнаха победи в северозападната Луганска област близо до Сватово на 5 октомври. Изображения в социалните медии показват украински войски в Хрековка и Макеевка, две селища в Луганска област на 20 км югозападно от Сватово.

Руски източници продължиха да обсъждат с безпокойство украинските атаки по магистрала R66 (Сватова креманка) и заявиха, че руските войски, според съобщенията включително елементи от 3-та мотострелкова дивизия, подготвят отбрана в Сватове, Кременна и по протежение на R66.

Руските сили вероятно се съсредоточават върху отбраната на фронтовата линия Сватово-Креминна, защото са все по-загрижени, че украинското проникване на тази линия ще позволи на украинските войски да застрашат Старобилск, ключов руски логистичен център на около 50 км източно от Сватово, през който минават много наземни линии на комуникация (GLOC), които са от съществено значение за руските операции в Луганска област.

Достъпът до R66 вероятно също ще позволи на украинските войски да се придвижат на юг от Сватово до Кремина, Рубижне, Северодонецк и Лисичанск, което вероятно ще има значителен информационен ефект, като се има предвид продължителната и скъпа руска кампания за превземането на Северодонецк през юни.

Украинските сили вероятно са консолидирали позиции в северната част на Херсонска област и са се прегрупирали на 5 октомври, докато руските войски се опитват да се възстановят от скорошния украински напредък. Южното оперативно командване на Украйна потвърди на 4 октомври, че украинските войски са освободили Любимовка, Хрещеновка, Золта Балка, Биляевка, Украинка, Велика Александровка, Мала Александровка и Давидов мост според оценката на ISW на 4 октомври.

Украинският генерален щаб отбеляза, че неотдавнашният украински успех принуждава руските войски да евакуират ранените до прелезите на река Днепър и че руските сили са преместили над 150 ранени военнослужещи във Веселе, разположен от другата страна на Днепър от Нова Кахковка.

Южното оперативно командване на Украйна също твърди, че руските сили унищожават собствените си резерви от боеприпаси по време на изтегляне, което вероятно ще попречи на украинските сили да пленят боеприпаси и оборудване, докато напредват.

Руски блогъри по-рано критикуваха лошо проведеното руско изтегляне и маршрути в Харковска област в началото на септември, когато много руско оборудване и доставки бяха изоставени и изгубени от украинските сили.

Руски източници твърдят, че украинските войски се подготвят за настъпателни операции северозападно от град Херсон на 5 октомври. Няколко милиблогъри съобщиха, че украинските войски изграждат своята групировка около Посад Покровске (25 км северозападно от град Херсон), Александровка (35 км западно от град Херсон) и Тернови поди (25 км северозападно от град Херсон).

Няколко източника също съобщават за боеве близо до Снигуровка (45 км североизточно от град Херсон).

Потребителите на социалните медии засилиха твърденията, че руските войски са се изтеглили изцяло от Снигуровка, които бяха опровергани от ръководителя на Николаевска област Виталий Ким, който отбеляза, че офицери от руската армия са напуснали града, но руските войски остават.

Въз основа на тези противоречиви доклади е много вероятно руското командване да се изтегля от Снигуровка в очакване на украински атаки, но основният руски контингент остава в града. Руските източници очевидно са фокусирани върху украинската дейност северозападно от град Херсон поради опасения, че украинските сили поставят условия за напредък директно към град Херсон. Загубата на Снигуровка от руските сили би била значително развитие, като се има предвид позицията на града от западната страна на река Инхулец. Загубата на контрол от страна на руските сили над река Ингулец допълнително ще изолира град Херсон от изток и ще увеличи уязвимостта на града към украинско обкръжение.

Украинските войски продължиха кампанията за блокиране в Херсонска област на 5 октомври, за да подкрепят продължаващите наземни офанзиви. Украински източници повториха, че украинските удари са насочени срещу руски логистични, транспортни и командни средства и концентрационни зони в Херсонска област.

Снимки показват последиците от украинския удар срещу хотел в град Херсон, в който се твърди, че са настанени служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).

Потребителите на социалните медии освен това съобщиха за украински удари близо до водноелектрическата централа Каховка в Нова Кахковка, на около 60 километра източно от град Херсон.

Путин подписа финално анексията на четирите украински области
Обновена

Путин подписа финално анексията на четирите украински области

Така руската федерация вече се състои от 89 субекта

Руският президент Владимир Путин завърши последната формалност в процеса на незаконно анексиране на окупирани от Русия украински територии на 5 октомври. Путин подписа четири федерални закона за ратифициране на договорите за влизане на Донецката народна република (ДНР), Луганската народна република (ЛНР), Запорожка област и Херсонска област в Руската федерация.

Законите създадоха нови юридически лица за окупираните от Русия територии и предоставиха на настоящите ръководители на окупационната администрация статут на действащ глава или губернатор за съответните им територии.

Руски и служители на окупационната администрация формализираха административни мерки за изясняване на граничните процедури между окупираните от Русия украински територии и Русия на 5 октомври. Руски източници съобщиха, че руските официални лица вече признават границите между окупираните от Русия украински територии и Руската федерация като вътрешни административни граници , за разлика от международните граници.

Руски източници съобщиха също, че служители на руската и окупационната администрация са премахнали митническия контрол между Руската федерация и окупираните от Русия територии.

Въпреки това руски източници съобщиха, че руските власти ще продължат да управляват контролно-пропускателни пунктове по тези граници от съображения за сигурност.