Руският президент Владимир Путин подписа законите за присъединяване на четирите частично окупирани украински области към Русия, с което завърши официалният процес на анексиране на завзетите от Русия украински територии.

Законите внасят изменения в руската конституция, като добавят Херсонска и Запорожка област, както и Луганската и Донецката "народна република" като субекти на Руската федерация.

По-рано Съветът на федерацията ратифицира "договорите" за анексиране на окупираните региони, които бяха подписани миналата седмица в Кремъл. Процедурата по анексия беше прокарана изключително бързо пред руските институции, включително през Конституционния съд, който прие разглеждането на среднощно заседание.

Паралелно с процедурата в руските институции от самите окупирани територии идва информация за напредъка на украинската армия.

И горната камара на руския парламент гласува анексията

И горната камара на руския парламент гласува анексията

Някои сенатори поискаха разяснения

Така руската федерация вече се състои от 89 субекта. За временно изпълняващ длъжността ръководител на Донецката народна република е назначен Денис Пушилин, на ЛНР - Леонид Пасечник, на Запорожка област - Евгений Балицки, а на Херсонска област - Владимир Салдо.

Още на 30 септември в Кремъл Путин подписа споразумения с ръководителите на ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област за присъединяването на новите територии към Русия.

Още тогава на тържествената церемония президентът Путин заяви, че статутът на новите региони няма да бъде обсъждан в преговорите с Украйна.

Референдумите в тези територии се проведоха от 23 до 27 септември, а обявените от резултатите от комисиите варираха между 96.78% в Херсонска област до 99.23% в Донемка област "за" влизане в състава на РФ.

Държавната агенция ТАСС пише, че в руския бюджет за следващите три години вече са предвидени средства за интеграцията и възстановяването на Донбас, Запорожска и Херсонска област. Проектът за федерален бюджет за 2023-2025 г. предвижда средства за интеграция, текуща подкрепа и възстановяване на икономиките на новите региони.

Руската рубла ще бъде паричната единица от 1 януари. Бюджетите на новите региони ще бъдат одобрени до 15 декември 2022 г. Регистрирането на права върху недвижимо имущество въз основа на документи от републиките и Украйна ще бъде възможно до 1 януари 2028 г.

Преходният период се предвижда да продължи до 1 януари 2026 г.

Русия изобщо не я интересува дали Западът признава новите ѝ територии

Русия изобщо не я интересува дали Западът признава новите ѝ територии

По-добре обаче било светът да се изправи пред новата реалност

Жителите на новите единици автоматично стават руснаци, но могат да се откажат от гражданството си в рамките на един месец. За да получат паспорт, те трябва да подадат молба за него и да положат клетва.

Новите региони в рамките на Русия ще запазят статута си на републики и области и предишните си имена. Според документите границите на регионите ще се определят от техните граници, които "са съществували в деня на образуването им и приемането им в състава на Руската федерация". Територията на ДНР и ЛНР се определя от границите от 2014 г., установени в техните конституции. Запорожие е част от Руската федерация в нейните административни граници, а Херсонска област - с два района на Николаевска област.

Руският език ще бъде държавен език в новите региони. Изучаването на украински език няма да бъде забранявано. Жителите на новите региони ще получат всички социални и икономически гаранции - от пенсии до медицински грижи.

Териториалните органи на федералните изпълнителни органи ще бъдат създадени до 1 юни 2023 г. По време на преходния период ще бъдат създадени и прокурорски органи, а съдебната система ще започне да функционира. В рамките на шест месеца в регионите ще бъдат създадени градски и общински райони и ще бъдат определени границите на общините. Въоръжените сили на новите региони ще бъдат включени в състава на руските въоръжени сили.

Припомняме, че в края на септември в окупираните територии бяха проведени референдуми за присъеднияване към Русия. Над 85% гласуваха "ЗА" присъединяване към Русия. Украйна и Западът заявиха, че няма да признаят резултатите, защото референдумите са нелегитимни.