Москва не се интересува дали западните страни признават четирите нови руски региона, или не. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Изобщо не ни интересува (признаването от Запада), категоричен бе първият руски дипломат.

Разбира се, по-добре целият свят да се изправи пред тази нова реалност - тя беше неизбежна, отбеляза все пак Лавров.

По негови думи има огромен брой юридически аргументи, които бетонират принципа на равенството и правото на народите на самоопределение, и се позова на Устава на ООН. Той също така посочи декларацията на Общото събрание на ООН, която ясно задължава всички да зачитат териториалната цялост на страните, в които правителствата признават правото на отделна страна на самоопределение и представляват цялото население.

Според Лавров сегашният режим в Украйна, ръководен от Володимир Зеленски, досега не е изпълнил горните критерии, нито предишната администрация на Петро Порошенко се е съобразила с тях.

Володимир Зеленски: Псевдореферендумите са агресия срещу суверенна държава

Володимир Зеленски: Псевдореферендумите са агресия срещу суверенна държава

Армията на Украйна постига победи на фронта, отчете той

Напротив, настоя Лавров, сериозни нарушения са докладвани и при двата режима.

"Народът на Донбас никога няма да се съгласи, че хората, които незаконно завзеха властта в Киев, представляват жителите на Донбас или на други райони на Украйна, които са неразривно свързани с руската цивилизация", категоричен бе руският външен министър.

Ето защо от гледна точка на международното право е по-добре всеки да прояви отговорност и да се изправи пред тази очевидна и обективна реалност, заключи той.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, с който официално обявява перспективата за каквито и да е преговори на Украйна с руския президент Владимир Путин за "невъзможна".

Указът официализира заявката, дадена от Зеленски в петък, след като Кремъл обяви четири окупирани региона на Украйна за част от Русия - ход, който Киев и Западът определиха като нелегитимен фарс.

И горната камара на руския парламент гласува анексията

И горната камара на руския парламент гласува анексията

Някои сенатори поискаха разяснения

Вчера Държавната дума на Русия одобри анексирането на украински територии, а в неделя това беше направено на извънредно заседание от Конституционния съд на Русия.

Споразуменията с назначените от Русия ръководители на окупираните територии на Украйна бяха подписани на 30 септември въз основа на резултатите от организираните от Русия "референдуми". На тях, според изявленията на руските власти, мнозинството от жителите са гласували за присъединяване към Русия.

Западните страни веднага обявиха, че няма да признаят резултатите от "референдумите" и по-нататъшните действия на Русия за анексиране на териториите, докато Киев подчерта, че това няма да повлияе на опитите за тяхното освобождаване.

В момента нито един от анексираните региони не е напълно контролиран от руските войски.

И горната камара на руския парламент гласува анексията

И горната камара на руския парламент гласува анексията

Някои сенатори поискаха разяснения