Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, с който официално обявява перспективата за каквито и да е преговори на Украйна с руския президент Владимир Путин за "невъзможна", съобщава "Ройтерс".

Оставя се обаче отворена вратата за разговори с Русия.

Указът официализира заявката, дадена от Зеленски в петък, след като Кремъл обяви четири окупирани региона на Украйна за част от Русия - ход, който Киев и Западът определиха като нелегитимен фарс.

"Путин не знае какво е достойнство и честност. Затова сме готови за диалог с Русия, но при друг президент", подчерта Зеленски миналата седмица.

Украинските сили пробиха руската отбрана в южната част на страната и разшириха бързата офанзива на изток, завладявайки територии в анексираните от Русия региони.

Путин, който тази седмица навършва 70 години, е начело на политическия пейзаж в страната повече от две десетилетия. Според направените от самия него конституционни реформи той може да се кандидатира още два пъти за президентския пост и по този начин да остане на власт до 2036 г.

Зеленски се закани: Агресорите ще бъдат наказани

Зеленски се закани: Агресорите ще бъдат наказани

Осъди руските референдуми и анексията

Кремъл, след отказа на президента на Украйна Володимир Зеленски от преговори с руския си колега Владимир Путин, ще чака промяна в позицията на настоящите власти в Киев по този въпрос или идването на нов украински държавен глава с различно мнение. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от "Интерфакс".

"Сега ще чакаме или промяна в позицията на сегашния президент, или ще почакаме бъдещия президент на Украйна, който да промени позициите си в интерес на украинския народ", каза той, помолен да коментира отказа на Киев от преговори с Русия.

Попитан дали след отказа на Зеленски да преговаря с Путин, "специалната военна операция" може да приключи с приемането на някакъв документ без участието на Киев, Песков посочи: "Не. За да се водят преговори, са нужни две страни."

По думите му от самото начало, преди началото на военната операция, руската страна е била привърженик на това постигането на поставените от нея условия да бъде обезпечено чрез мирни, дипломатически, преговорни средства.