Русия губи битката за международната общност. Светът няма да допусне връщане към времената на колониалните завоевания, престъпните анексии и тоталния произвол вместо международното право.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщението си, цитирано от "Укринформ".

Още една седмица от нашата война за нашата независимост е към своя край, отчете той. Седмицата, която врагът наистина искаше да ни направи особено тежка, но той я направи наистина трудна, но за себе си. За самата Русия.

Днес още повече гласове в света се включиха в осъждането на псевдореферендумите и опита на Русия да анексира нашата територия - територията на Украйна. В резултат на това вече имаме десетки изявления, които ясно подкрепят Украйна и международното право и осъждат Русия за тази нова агресивна стъпка.

ISW: След анексията на украински територии от Русия - хаос

ISW: След анексията на украински територии от Русия - хаос

Вероятно Москва е избързала и в момента детайлите се изясняват

Бих искал специално да отбележа изявлението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Той в прав текст каза, че Русия нарушава целите и принципите на ООН, Устава на ООН и че псевдореферендумите и опитите за анексия няма да имат юридическа сила. Когато такива думи се чуят на най-високо ниво в ООН, всички по света разбират всичко.

Русия няма такова право на вето, което да спре или отмени това разбиране за света.

Основното е нашата съпротива с вас, нашата защита с вас, нашето движение с вас към освобождението на цялата украинска територия. Нашето движение е това, което поставя всичко на мястото му.

Русия направи фарс в Донбас. Абсолютен фарс, който искаше да представи като уж референдум, заяви президентът.

Светът осъди анексията на украински територии от Русия

Светът осъди анексията на украински територии от Русия

Русия прави нов опит за грубо пренебрегване на международното право

Те изобразяваха нещо там, караха картечници по къщите, носеха листчета, пропагандистите снимаха всичко това в контролираната от тях част на Донбас.

Сега има украинско знаме. През тази седмица в Донбас имаше повече украински знамена. След седмица ще е още повече.

Какво тогава е псевдореферендум? Има ли две Донецки области? Две села Ямпил, Донецка област? Има ли две села Торске? Украинското движение ще продължи. Украинското знаме вече е в Лиман, Донецка област. Там все още се водят боеве. Но там няма и следа от някакъв псевдореферендум.

За Украйна е логично. За врага ще има все повече и повече такива "несъответствия".

Украинските войски са на входа на Лиман

Украинските войски са на входа на Лиман

Около 5000 руснаци са обкръжени

Между другото, там вече започнаха да се хапят: търсят виновни, обвиняват някои генерали в провали. Това е първият звънец, който трябва да бъде чут на всички нива на руското правителство. Докато всички не решите проблема с този, който започна всичко, който започна тази безсмислена за Русия война срещу Украйна, ще бъдете избивани един по един, ще правите изкупителни жертви, за да не признаете, че тази война е историческа грешка за Русия.

Украйна ще си върне своето. И на изток, и на юг. И това, което се опитаха да анексират сега, и Крим, който се нарича анексиран от 2014 г. Нашето знаме ще бъде навсякъде.

Ще има наказание за тези, които извършиха това престъпление на агресия срещу независимата ни държава. На 1 октомври преди 76 години Нюрнбергският трибунал приключи своята работа. В много отношения именно този процес постави основите на съвременния свят - правните основи на справедливостта. Всичко, което русцизмът се опитва да унищожи.

Следователно неизбежно ще се състои още един трибунал, който ще сложи край на кариерите на всички отговорни за тази руска "спецоперация" срещу международната система, започнала през 2014 г. и станала пълномащабна на 24 февруари и ще приключи благодарение на за героизма на нашия народ.

Днес все още не знаем на кой ден ще се случи. Но ние знаем, че денят на нашата победа ще дойде. След него ще е страшният съд за руснаците, заяви още Зеленски.