Армейски генерал Сергей Суровикин, който преди малко повече от седмица беше назначен за командващ на обединената група руски сили в Украйна, даде първото си интервю, в което нарече ситуацията на Херсонското направление напрегната и заяви, че не изключва "вземането на трудни решения".

Интервюто със Суровикин е излъчено по телевизионния канал "Россия-24". Наред с други неща, генералът за пръв път призна за трудната ситуация, в която се намират руските войски край Херсон, за която украинските власти и външните наблюдатели говорят от седмици.

Кога Херсон ще бъде освободен?

Кога Херсон ще бъде освободен?

Прогнози на експерти

Според руския командващ "НАТО изисква от Киев настъпателни операции" в посока Херсон, "без да се съобразява с каквито и да било жертви - както в самата ВСУ, така и сред цивилното население".

По-нататъшните планове на Русия по отношение на Херсон ще зависят от развитието на военната и тактическата ситуация, каза Суровикин и добави, че не изключва "вземането на трудни решения". Той се позова и на предполагаеми данни "за възможно използване от Киев на забранени методи за водене на война край Херсон, подготовка на ракетен удар по язовира на Каховската водноелектрическа централа".

Евакуацията в Херсон била необходима за "прочистване" на територията

Евакуацията в Херсон била необходима за "прочистване" на територията

Пращат хората "за почивка и възстановяване в Русия"

Независими наблюдатели неведнъж са изтъквали, че след като украинските въоръжени сили са използвали американски системи HIMARS, за да извадят от строя няколко моста над река Днепър и нейните притоци, руската групировка на западния бряг на реката е останала без нормално снабдяване, което поставя под съмнение самата възможност руските войски да удържат Херсон.