Руски бизнесмен и близък съюзник на Владимир Путин, обвиняван от САЩ, ЕС и други, че финансира частната военна компания Wagner Group, заяви, че "умиращата западна цивилизация" ще бъде победена от Русия. 

The Guardian се обърна към Евгений Пригожин, търсейки реакцията му на доказателства, замесващи бойци на "Вагнер" в кланета в Мали. В отговор той каза, че "многократно е казвал, че групата Вагнер не съществува" и че няма "нищо общо с нея".

"Вие сте умираща западна цивилизация, която смята руснаците, малийците, централноафриканците, кубинците, никарагуанците и много други народи и държави за измет от третия свят", добави бизнесменът. "Запомнете, това не е вярно... Вие сте патетична застрашена група перверзници, а ние сме много, милиарди от нас. И победата ще бъде наша!"

Пригожин каза, че "следи отблизо събитията, случващи се в Мали", където "колективният запад, а именно САЩ, Великобритания, Франция и други страни, които се опитват да провеждат политика на поробване на Африка, насаждат и организират терористични групи в Мали от години".

Това се прави, каза той, "за да се държи населението на тази страна в страх, да се ограбят природните й богатства и за парите, отпуснати за така наречените мироопазващи операции".

Противно на Пригожин, в неделя руският външен министър Сергей Лавров призна, че "Вагнер" действа в Мали и Либия. Лавров каза пред италианска телевизионна мрежа, че "Вагнер" присъства в двете африкански страни "на търговска основа", но повтори официалната позиция на Москва, че Вагнер "няма нищо общо с руската държава".

Западни официални представители твърдят, че Кремъл използва "Вагнер" за насърчаване на руските икономически и политически интереси в Африка и другаде. Известно е, че групата - също свързана с нарушения на правата на човека в Сирия и Украйна - е разположила бойци и съветници в повече от дузина страни, след като за първи път бе идентифицирана през 2014 г., когато подкрепяше проруските сепаратисти в конфликта в Източна Украйна.

Твърденията, че групата "Вагнер" и малийската армия са участвали в кланета и други нарушения на правата на човека, са неверни, каза Пирозгин. "Всеки терорист, убит от малийската армия, колективният запад се опита да представи за цивилен... Що се отнася до предполагаемите зверства, нито аз, нито мъжете, които познавам, нито армията на Мали сме ги извършили."

Бизнесменът също така обвини френската армия, че "безмилостно" убива цивилни и заравя останките им "недалеч от военни бази".

Франция изпрати войски в Мали през 2012 г., когато ислямистите и други бунтовници сформираха мощен съюз. През февруари Еманюел Макрон обяви, че войските напускат след срив в отношенията с управляващата хунта в страната.

Миналия месец френските военни казаха, че наемниците на "Вагнер" са заровили тела близо до военна база в Мали, за да обвинят заминаващите сили на Франция, че са оставили след себе си масови гробове. Френската армия заяви, че е използвала дрон, за да заснеме бели войници, покриващи тела с пясък близо до базата "Госи" в северната част на Мали.

Пригожин, който си спечели прякора "готвачът на Путин", след като спечели договори за кетъринг за държавни банкети, бе обвинен от Съединените щати през 2018 г. за предполагаемо финансиране на онлайн операция за влияние на изборите в САЩ през 2016 г. Той също така е обвинен, че ръководи систематични усилия за влияние на мнението чрез фалшиви акаунти в социалните медии в Африка, където Facebook многократно премахва акаунти, за които се смята, че са създадени от оперативни работници на "Вагнер".

Пригожин коментира, че The Guardian е разпространявал "фалшификати, откровени лъжи и... фалшификации" и се е опитал "да плюе в лицето на мен, руските патриоти и малийския народ".

"Има една поговорка: "Не се опитвай да пикаеш срещу вятъра, ще се удавиш в пръските. Тези зверства се извършват във вашия възпален мозък, заразен с болестта, наречена "нацизъм"."

ЕС спира мисии в Мали заради Русия и "Вагнер"

ЕС спира мисии в Мали заради Русия и "Вагнер"

Въпреки че Москва отрича неправомерни действия