Русия е изградила и поддържа две отбранителни линии в Курска област, съобщи губернаторът Роман Старовойт. За прокарването на тези линии съобщава и държавната агенция ТАСС.

Според него друга линия е в процес на изграждане и ще бъде готова до 5 ноември. Старовойт отбеляза, че работата е извършена съвместно с Министерството на отбраната и Граничното управление на Курска област.

"Ние сме готова да отблъснем всяко едно посегателство върху наша територия", пиша Старовойт.

По-рано губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи за изграждането на отбранителни съоръжения в друг граничен регион - Белгородска област. Гладков публикува и снимки на разположени противотанкови съоръжения.

В Белгородска и Курска област е в сила ниво на терористична заплаха код "жълто" (високо).

Възможно е група наемници от Вагнеровата чета да са участвали в изграждането на отбранителните съоръжения в Белгородска област, пише руската редакция на BBC, което се позовава на съобщение на канала "Сива зона" в Telegram, който според създателите си е свързан с "Вагнер".

На 20 октомври този канал публикува изявление, приписвано на ръководителя на "Вагнер" Евгений Пригожин, според когото Частната военна компания се занимава не само с изграждането на отбраната, но и със създаването на народното опълчение в Белгородска област.

По-рано този канал в Telegram и информационната агенция РИА ФАН публикуваха съобщения за изграждането на отбранителна линия в украинската Луганска област, която се контролира от руските войски.

В дневния си доклад Британското разузнаване съобщи за изграждането на отбранителни съоръжения - така наречената "линия Вагнер" в Луганска област. Русия инвестира значителни средства в подготовката на отбранителни линии зад съществуващата фронтова линия, с цел да спре бързо украинско контранастъпление.