Тази седмица чеченският президент Рамзан Кадиров отправи нова порция критики към руското командване в Украйна, като го обвини, че не е успяло да защити Донбас, и поиска промяна на личния състав. В същото време той ласкае основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, наричайки бизнесмена "роден воин", а неговите бойци - "истински професионалисти и патриоти на Русия, безстрашни, упорити, смели".

Какво се случва и каква е политическата тежест на главните поддръжници на войната, обобщава в свой материал руската редакция на BBC.

Самият Пригожин, чиито отряди сега се опитват да превземат Бахмут, не веднъж се изказва в подкрепа на Кадиров, масово набира затворници, строи укрепления в окупираната Луганска област и според някои западни медии е в пряк контакт с президента Владимир Путин.

Руското министерство на отбраната все още не е коментирало изявленията на Кадиров и Пригожин. В Русия така или иначе не е обичайно управленски конфликти на такова ниво да стават публични, а ако това се случи или не претърпява развитие, или не излизат подробности и се потулва.

Но от поне месец бизнесменът Пригожин и ръководителят на Чечня открито говорят за некомпетентността на руските генерали - и всеки път все по-настойчиво настояват за тяхното уволнение.

Защо могат да си позволят да го правят и кой е обект на критиките им?

Основната мишена на критиките на Кадиров бе командирът на руската групировка "Център", генерал Александър Лапин. "Влезте в окопа с мен, генерале. И изпрати сина си тук", го призова Казиров.

В началото на октомври, след като руските войски се изтеглят от Лиман, Рамзан Кадиров го нарече "посредствен" и отправи обвинение, че се ползва от покровителството на началниците си в руския генерален щаб.

След Лиман друг локален провал сполетя руската армия в друга посока - край Херсон, където Лапин не присъства. Но Кадиров продължи да критикува генерала за неуспехите в Донбас - деморализираните бойци били оставени от него без комуникации, храна и боеприпаси, се озовали в селата Рубижне и Кременная и насила ги върнали на фронтовата линия, но са се провалили почти до втората линия.

Медии от Грозни съобщават за кадрова победа на Кадиров

Медии от Грозни съобщават за кадрова победа на Кадиров

Генерал-полковник Александър Лапин бил отстранен

"Що се отнася до генерал-полковник Лапин, през последните няколко дни се опитвам да установя контакт с него чрез командирите на специалните ми части. Но моите хора не могат да го намерят", написа Кадиров в канала си в Telegram. "Никой не се интересува къде е сега? Никой ли не се интересува кой го покрива толкова добре? Трябва да се направи нещо по въпроса, преди да загубим момчетата и селища. Както правилно отбеляза Евгений Викторович, имаме нужда от тактически и кадрови промени. Сега, а не утре", настоя Кадиров.

Според политическия анализатор Абас Галиамов "вертикалата на властта", която Путин се опитва да наложи навсякъде, отсъства там, където е най-необходима - в армията: "Там цари някаква феодална свобода. Командирите, които оглавяват собствените си части - тези, които са им лично предани - организират разправии помежду си."

Полетът на Кадиров като полета на Гагарин

От началото на войната в Украйна Кадиров се издига от генерал-майор до генерал-полковник - стъпка нагоре, прескачайки стъпало, както Юрий Гагарин след полета си в космоса.

За разлика от бизнесмена Пригожин, ръководителят на Чечения не контролира пряко наемници, а части на редовна армия, които руските военни блогъри нарекоха "силите на Кадиров". Чеченските части, действащи в Украйна, имат смесена репутация. От една страна, те са наричани "тик-ток войници" (заради любовта им към заснемането и публикуването в социалните мрежи на симулирани бойни действия). Много очевидци на руското настъпление в първата фаза на войната твърдят, че "войските на Кадиров" са били дори не във втория, а в третия ешелон.

За Кадиров това вече е "война" и развоят й не е добър

За Кадиров това вече е "война" и развоят й не е добър

Той я нарича война, а не "специална операция"

От друга страна, има и доказателства, че чеченските части са се сражавали като равни и "не са седели в тила". В условията на война тези твърдения не е възможно да бъдат проверени, казва все пак редакцията на BBC.

"Рамзан, красавец, гори!"

Изявлението на Пригожин, на което се позовава Кадиров, е публикувано на 26 октомври. "От 80 години насам не е имало аналог на днешните боеве. Затова не мисля, че някой е изучавал тази война от учебниците. Онези бойци, които са ефективни днес, са преминали през десетки войни. И много от така наречените "кадри", не са се научили на нищо друго, освен как да щракат с токчетата си, да носят дрънкулки и да пишат красиви доклади", публикува изявлението на Пригожин неговата пресслужба. Все пак Пригожин признава, че има и достойни хора като Суровикин.

"И в това отношение не мога да не се съглася с Рамзан Ахматович", позовава се Пригожин на Кадиров. Необходимо е да се работи върху грешките, включително тактическите и кадровите. "Нека орачите продължат да работят в името на победата и минимизирането на загубите, а безделниците - Рамзан Ахматович знае за кого говоря - трябва да се махнат незабавно."

От пресслужбата на Пригожин отричат обаче за конфликт с руското министерство на отбраната.

Пригожин също така реагира - и то с ентусиазъм - на предишното изявление на Кадиров, в което той заяви, че висшите руски военни са негодни за работа: "Рамзан, красавец, гори!", реагира бизнесменът и подкрепи призива на чеченеца всички командири да бъдат изпратени на фронта, боси и с картечници в ръка.

Евгени Пригожин за първи път потвърди връзката си с "Вагнер"

Евгени Пригожин за първи път потвърди връзката си с "Вагнер"

Той категорично отричаше такава връзка досега

Пригожин е създател и собственик на ЧВК "Вагнер" - най-известната, макар и може би не единствената частна военна компания в Русия. Защо може да си позволи такива изрази?

Технически погледнато, Евгений Пригожин е просто петербургски предприемач, собственик на няколко ресторанта и кетъринг компания, която хранеше (и вероятно все още храни) участниците в официални събития в Кремъл.

Пътят му към този бизнес е трънлив: през 80-те години излежава присъда за грабеж, а през 90-те открива ресторант "Старая кустома", за който се говори, че се посещава от служители на кметството, включително Владимир Путин.

През 2010 г. "готвачът на Путин", както медиите наричат Пригожин, започва да бъде свързван с други проекти. Според многобройни журналистически разследвания именно с негови пари в Санкт Петербург може да е създадена "фабриката за тролове" - компания, чиито служители са обучени да дискредитират опозицията и да подкрепят Кремъл.

Според документи на американските правоприлагащи органи през 2016 г. американският клон на "фабриката" се е опитал да повлияе на резултата от изборите в САЩ. Приблизително по същото време в недрата на "фабриката" възниква "медийната фабрика", състояща се от десетина онлайн медии с водещия портал Федерална информационна агенция начело, пише списание РБК.

Пригожин винаги е отричал да има нещо общо с "медийната фабрика", но е председател на управителния съвет на медийния холдинг "Патриот", в който влизат медии от "медийната фабрика". По същия начин в продължение на много години той отрича да има нещо общо с ЧВК "Вагнер", която се сражава в Донбас през 2014 г., след това се прехвърля в Сирия и африканските страни и се превръща в едно от най-боеспособните подразделения на руската групировка във войната с Украйна.

В сянката на войната в Украйна действат главорезите от руската "Вагнер"

В сянката на войната в Украйна действат главорезите от руската "Вагнер"

Частната армия на Путин изпълнява мръсните поръчки на Кремъл

Наскоро обаче Пригожин призна за първи път, че именно той е създал и спонсорирал ЧВК "Вагнер", в която сам набира затворници от руските колонии.

В същото време доскоро Пригожин имаше репутацията на човек, на когото се възлагат най-неприятните и деликатни задачи, но въпреки това властта му в условната йерархия на "Путиновото политбюро" не е голяма.

Така например повече от година той е в публичен конфликт с губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов, включително и заради факта, че градската управа не одобри проекта на Пригожин за разработване на нови територии във Финския залив. Пригожин дори обвини Беглов, който е член на Съвета за сигурност на Русия, че "подкрепя въоръжените сили на Украйна", тъй като щетите, които губернаторът уж нанася на града, са в полза на украинската армия. Въпреки тези постоянни атаки обаче Беглов остава на поста си, което характеризира и сегашната политическа тежест на Пригожин.

Главни поддръжници на войната

Тази седмица в. "Вашингтон пост" съобщи, позовавайки се на анонимни американски служители, че Пригожин е критикувал руското военно ръководство и в личен разговор с Путин, като е твърдял, че командването на фронта е лошо и неумело. Според американски журналисти бизнесменът се е оплакал на президента, че руското министерство на отбраната разчита твърде много на ЧВК "Вагнер", но не осигурява необходимата финансова подкрепа и материални ресурси за изпълнение на бойни задачи.

Пригожин категорично отрече това отново чрез изявление на пресслужбата си от името на компанията му Concord.

В изявлението за Washington Post се казва, че бизнесменът не е разговарял с Путин напоследък и не планира да го прави в близко бъдеще. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да отговори на въпроса на вестника за комуникацията между Пригожин и Путин.

В близкото обкръжение на Путин са се оформили две групи - едната иска да продължи войната, а другата иска да преговаря със Запада, за да запази собствените си активи в чужбина и да облекчи санкциите. Това написа в свой доклад от 7 октомври американският Институт за военни изследвания (ISW).

Според експерти именно Пригожин и Кадиров са основните поддръжници на продължаването на военните действия в Украйна. Вероятно те се опитват да постигнат поне някакви териториални придобивки в Донбас, за да запазят собствената си популярност и репутация в националистическото и информационното пространство, смятат анализаторите на ISW.

Кадиров: Москва трябва да обмисли употребата на ядрено оръжие

Кадиров: Москва трябва да обмисли употребата на ядрено оръжие

Пригожин подкрепя Кадиров в атаките му срещу военните

С какво е известен "Вагнер" - частната военна компания

За първи път ЧВК "Вагнер" се проявява през 2014 г. в Източна Украйна по време на сраженията за летището в Луганск на страната на проруските сили. Впоследствие тя е обвинена за ликвидирането на видни командири на самопровъзгласилите се донбаски републики, като Алексей Можовой, Павел Дремов и Александър Беднов, но няма официални доказателства.

През следващите години наемниците успяват да се докажат в Сирия, Либия, ЦАР, Мозамбик и Судан. През декември 2021 г. ЕС наложи санкции срещу ЧВК Вагнер.

След 24 февруари 2022 г. участието им във войната в Украйна стана особено популярно и в голяма степен компанията излезе на светло и така потвърди връзката си с Кремъл, отричана до този момент.

През юни тази година няколко канала в Телеграм съобщават едновременно, че Пригожин е удостоен със званието "Герой на Русия" с таен указ на Путин. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви по този въпрос: "Ние публикуваме всички открити постановления." Но през септември Пригожин вече се появява публично с три златни звезди на гърдите си - на Русия и на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР.

По същото време става известно, че Пригожин обикаля руските колонии и агитира затворници да се присъединят към ЧВК "Вагнер", за да участват във войната в Украйна, като им обещава помилване независимо от тежестта на извършените от тях престъпления. Много осъдени приемат това предложение.

Информацията за участието на руски затворници във военните действия в Украйна се потвърждава от многобройни публикации за тяхната смърт, свидетелства на техни роднини и видеоклипове, на които се вижда как наемници са взети в плен.

Според руското законодателство обаче само един човек има право да помилва затворник - президентът.

Наемниците

Професионалните наемници винаги са били високо ценени и техните услуги са били използвани от много владетели още от Средновековието. Няма съмнение, че професионалистите са по-добри в борбата от мобилизираните войници.

Но има два проблема. Първо, наемниците трябва да са добре платени. Второ, ако войната се проточи, те няма да могат да се справят без нови новобранци. Но откъде да наберат нови, също толкова професионални?

На фона на общите неуспехи на руската армия в Украйна действията на наемниците от ЧВК "Вагнер" засега изглеждат като относителен успех (във военно отношение) - те успяват да достигнат до Бахмут и да започнат боеве в покрайнините му.

Въпреки това напредъкът им за осемте месеца на войната възлиза най-много на 30-40 км - въпреки че ЧВК "Вагнер" атакуват на доста тесен участък от фронта, със силни флангове и добре укрепени позиции, силна огнева поддръжка и надеждни доставки зад гърба си.

Тя няма толкова проблеми с разтегнатите и уязвими снабдителни линии, колкото руските армейски групи край Киев, Чернигов, Изюм и Херсон. Освен това украинските военни в направлението Луганск - Бахмут водят предимно отбранителни сражения.

Според The Bell Главното управление на руския Генерален щаб (ГРУ) тайно контролира ЧВК "Вагнер". Това може да означава, че в случай на сериозна опасност командирът на групата, който спешно се нуждае от помощ, не трябва да се обръща директно към ЧВК, а да съгласува решението за преместване на наемниците в друг район на фронта на високо ниво.

ЧВК "Вагнер" не разкрива данни за загубите си, които - предвид нападателния характер на бойните операции, в които участва - могат да бъдат много високи.

Готвачът на Путин: Или наемници и затворници, или децата ви

Готвачът на Путин: Или наемници и затворници, или децата ви

Изявление от кетъринг компанията потвърждава участнието на Пригожин във видеото от затвор