Генерал-полковник Александър Лапин, който командваше групировката "Център" на руските войски в Украйна, е отстранен от поста си, съобщават РБК и ТВ Грозни.

РБК се позовава нателевизионната и радио компания "Грозни", но потвърждава информацията и от свой източник, "запознат с кадровото решение", а Moscow Times - на източник от руското министерство на отбраната.

РБК цитира обаче и източник на URA.RU от Министерството на отбраната, който е съобщил, че Лапин си е взел триседмичен отпуск по медицински причини, след което ще се върне към активна служба. Друг източник отбелязва обаче, че генералът си е подал оставката и няма да се върне в командването.

Министерството на отбраната не е коментирало оставката на Лапин.

Лапин многократно е критикуван както от ръководителя на ЧВК "Вагнер", така и от чеченския президент Рамзан Кадиров. Последният път, когато Кадиров пише пост за генерала, е на 27 октомври. Тогава чеченският лидер обвинява Лапин, че е "предал" Лиман и е допуснал пробива на отбраната в северната част на самопровъзгласилата се ДНР.

По-рано Кадиров нарече Лапин "посредствен", обвинявайки го, че не е осигурил на военните необходимото оборудване в битката за Лиман, докато самият той е "отсъствал" в Луганск. Ръководителят на Чечня призовава генералът да бъде понижен в чин редник, да му бъдат отнети наградите и да бъде изпратен на фронта, "за да измие срама си с кръв".

Евгений Пригожин в този контекст критикува "така наречените кадри, които не са научили нищо, освен как да щракат с токчета, да носят дрънкулки и да пишат красиви доклади".

Сергей Шойгу прекрати почивката на руската армия в Украйна

Сергей Шойгу прекрати почивката на руската армия в Украйна

При инспекция на военни групировки "Юг" и "Център"

Какво е известно за Лапин

58-годишният Лапин командва Централния военен окръг (ЦВО) от 2017 г., а от октомври 2018 г. до януари 2019 г. е командир на група в Сирия. През 2019 г. Лапин е повишен в чин генерал-полковник.

На 4 юли руският президент Владимир Путин удостоява Лапин със званието "Герой на Русия" за участието му в превземането на Луганска област в Украйна.

В края на март телевизионният канал "Звезда" на Министерството на отбраната показа репортаж за това как "точно на фронтовата линия" са наградени военните, "проявили смелост и героизъм" в Черниговска област (по това време руската армия отстъпваше от Черниговско и Киевско направление).

ISW: Странно двойно командване на руските войски по източната ос

ISW: Странно двойно командване на руските войски по източната ос

Украинските удари с HIMARS по руски складове за боеприпаси пречат на офанзивата

Сериозните вътрешни критики към "частичната мобилизация", както и последователните и сякаш неотменни загуби на фронта вече и в южното направление вероятно ще накарат Путин да прехвърли вината за неуспехите в Украйна на руското Министерство на отбраната (МО) и по-специално министъра на отбраната Сергей Шойгу. Това написаха западни източници още в началото на октомври месец. Именно от тогава започна и по-яростното и явно противопоставяне между радикалните представители на апарата на Кремъл в лицето на Кадиров и Пригожин и Министерство на отбраната, от друга страна. До този момент от страна на руските военни са запазили мълчание за разлика от доста шумните си опоненти. В това време самият Кадиров обяви, че е удостоен с званието генерал-полковник.

Washington Post: Пригожин разкритикува военното ръководство на Русия в разговор с Путин

Washington Post: Пригожин разкритикува военното ръководство на Русия в разговор с Путин

Има напрежение и в обратната посока