Ръководителят на руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер", бизнесменът Евгений Пригожин, е разкритикувал руското военно ръководство в личен разговор с Владимир Путин, оплаквайки се от "лошо командване и некадърни действия на фронта". Това съобщава Washington Post, позовавайки се на анонимни американски служители.

Бизнесменът се оплакал, че руското министерство на отбраната разчита твърде много на ЧВК "Вагнер", но не предоставя необходимата финансова подкрепа и ресурси за изпълнение на бойните мисии, според доклад на американското разузнаване, цитиран от Washington Post.

Пригожин вече публично разкритикува ръководството на руската армия. Американски служители обаче отбелязаха, че Пригожин вече се чувства комфортно да изрази остър упрек на руските военни лично пред Владимир Путин, докато е насаме. Това показва доколко расте влиянието му на фона на военните поражения на Русия, отбелязва вестникът.

"Политическата обществена позиция, която заема: аз съм Евгений Пригожин. Тук съм, за да Ви кажа истината и ще си свърша работата", обяснява американският служител, пожелал анонимност.

ISW: Русия продължава информационната операция "мръсна бомба", защитава Херсон

ISW: Русия продължава информационната операция "мръсна бомба", защитава Херсон

Пригожин се еманципира

Американското разузнаване смята, че неотдавнашното публикуване на видеоклип от Пригожин в социалните медии, в който бойци на ЧВК "Вагнер" се оплакват от липса на храна, е израз на желанието да се окаже натиск върху Кремъл да увеличи финансирането.

В изявление на Пригожин за Washington Post чрез пресслужбата на неговата компания "Конкорд" се казва, че бизнесменът не е разговарял с Путин напоследък и не планира да го прави скоро. "Не съм критикувал ръководството на въоръжените сили на Руската федерация по време на конфликта в Украйна. Затова не мога да коментирам нищо", каза той и добави, че няма право да критикува или хвали работата на руските въоръжени сили, тъй като не е военен експерт.

Пригожин също заявява, че не е виждал видео на бойци на "Вагнер", които се оплакват от проблеми с храната.

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков отказа да коментира информацията за комуникацията между Пригожин и Путин.

Кадиров и Пригожин доволни от издигането на Суровикин

Кадиров и Пригожин доволни от издигането на Суровикин

Кремъл иска успехи в Украйна

Отделен параграф от доклада на американското разузнаване отбелязва нарастващото напрежение между Пригожин и руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Все по-видната обществена роля във войната на фигури като Пригожин и Рамзан Кадиров дразни някои руски политици, каза руски служител пред WP, пожелал анонимност. На тях се гледа като на мошеници, които играят по собствените си правила. "Това не е Русия. Това е престъпно братство, основано на принципите на Средновековието", коментира анонимният руски чиновник.

За Кадиров това вече е "война" и развоят й не е добър

За Кадиров това вече е "война" и развоят й не е добър

Той я нарича война, а не "специална операция"