Частната военна компания "Вагнер" продължава да се опитва да докаже превъзходството си над руското министерство на отбраната и конвенционалните сухопътни сили.

Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW).

Анализаторите посочват, че руските военни все по-често се оплакват, че от началото на войната участват в бойни операции без прекъсване или ротация.

Британското разузнаване: "Вагнер" продължават настъплението към Бахмут

Британското разузнаване: "Вагнер" продължават настъплението към Бахмут

За първи път се съобщава за превзети от руските сили селища в последно време

Например служителите на 126-та отделна бригада за брегова отбрана на Черноморския флот във временно окупираната Херсонска област записват видео, в което казват, че разполагат с един БТР за 80 души.

Интересно е, че след разпространението на лентата ЧВК "Вагнер" посочва, че ръководството ѝ е решило да предаде четири високопроходими автомобила на 126-и батальон за брегова отбрана, за да "подкрепи усилията за удържане на фронтовата линия".

ISW: Пригожин от "Вагнер" вече е лицето на руската "специална операция" в Украйна

ISW: Пригожин от "Вагнер" вече е лицето на руската "специална операция" в Украйна

Блогъри настояват Готвачът на Путин да смени Шойгу

"Това е забележително на фона на предишната оценка, че спонсорът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин активно се опитва да служи на руския президент Владимир Путин и да отдели своите сили от конвенционалните сили на руското министерство на отбраната", подчертава ISW.

В същото време експертите обясняват, че прехвърлянето на основното оборудване на подразделението към редовните руски сухопътни сили може да е скрита критика към очевидния неуспех на Министерството на отбраната да осигури нужната бойна техника за своите войници.