Потокът от доброволци, желаещи да се присъединят към въоръжените сили (ВС) на Руската федерация, не намалява, а броят на мобилизираните вече достигна 318 хиляди души, каза в петък по време на разговор с доброволци, оказващи помощ на семействата на мобилизираните, руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Вече имаме 318 000 (мобилизирани). Защо 318 000? Защото идват доброволци. Броят на доброволците не намалява", каза президентът. Той обясни, че от тях 49 000 души вече са в армията и изпълняват бойни задачи, а останалите продължават да се обучават.

Руският лидер отбеляза, че всички те имат семейства, родители, съпруги и деца. "Разбира се, държавата прави всичко, за да ги подкрепи. Но когато това идва от сърцето, това е най-важната подкрепа. Тя е най-надеждната и най-ефективната", похвали Путин доброволците за помощта, оказана на семействата на мобилизираните.

Припомняме, че министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу обяви на 28 октомври, че частичната мобилизация в страната е приключила. 

По думите на Шойгу проблемите със снабдяването и издръжката на призованите граждани, възникнали в началния етап на частичната мобилизация в Русия, са решени.

Още на 14 октомври Путин обяви, че мобилизацията ще завърши след две седмици и очевидно този срок е спазен.

След обявяването на мобилизацията военните комисари в поне четири руски региона подписаха заповеди, с които забраниха на наборниците да напускат градовете си. В руските социални мрежи и канали се появиха информации, че се получили призовки и хора без никакъв военен опит и научни работници.

"Новая газета": Над 100 мобилизрани руснаци са загинали след 21 септември

"Новая газета": Над 100 мобилизрани руснаци са загинали след 21 септември

Много са загинали преди да отидат на фронта

Впоследствие от руското Министерство на отбраната уточниха, че някои руски експерти в областта на технологиите, банкери и журналисти в държавните медии няма да бъдат призовани да служат в Украйна като част от руската мобилизационна кампания.

Според изчисления на руски канал в "Телеграм", публикувани от Би Би Си, досега над 350 хиляди руснаци са заминали в чужбина след 21 септември, за да избегнат мобилизацията. В началото напускането на Русия беше безпрепятствено, но след това местните власти в граничните райони наложиха ограничения за придвижването към граничните пунктове, а на самите ГКПП бяха разположени мобилизационни постове и там бяха връчвани повиквателни на мъжете, подлежащи на мобилизация.

Реално обаче указ за край на мобилизацията не беше издаден и от Кремъл съобщиха, че такъв указ няма да бъде издаван, защото "не бил нужен от правна гледна точка", тъй като е достигната необходимата бройка мобилизирани. Много западни експерти обаче смятат, че липсата на указ означва, че мобилизацията може да продължи или дори продължава.

В четвъртък, 3 ноември, руският президент Владимир Путин подписа указ, според който мобилизираните военнослужещи и тези, които служат по договор, ще получат еднократно обезщетение в размер на 195 000 рубли (малко над 3000 долара).

Британското разузнаване: Русия може да създава "заградителни отряди" срещу дезертьорите

Британското разузнаване: Русия може да създава "заградителни отряди" срещу дезертьорите

Това показва падналия морал на руските военни