Частичната мобилизация в Русия е завършила, съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу на руския президент Владимир Путин, предава ТАСС.

"Днес приключи изпращането на повиканите за мобилизация граждани. Повикването на гражданите е прекратено. Задачата, която поставихте за 300 хиляди души, е изпълнена. Не се предвиждат допълнителни задачи. Военните комисариати, като част от специалната военна операция, ще продължат да попълват войските само чрез приемане на доброволци и кандидати за военна служба по договор", каза Шойгу.

Той отбеляза, че специално внимание се обръща на подготовката на мобилизираните преди изпращане в зоната на военните действия.

Като част от мобилизацията са били призовани повече от 27 хиляди предприемачи и повече от 1300 представители на изпълнителната власт на различни нива; 13 хиляди души са заминали като доброволци във войските; средната възраст на призованите в рамките на частичната мобилизация е 35 години.

"82 000 мобилизирани са изпратени в зоната на Специалната военна операция след обучение, от които повече от 41 000 действат в състава на отделни части," заяви още Шойгу. "На полигоните усъвършенстват своята подготовка 218 000 мобилизирани. Участниците в бойните действия в Украйна ще получат статут на ветерани от войните."

По думите на Шойгу проблемите със снабдяването и издръжката на призованите граждани, възникнали в началния етап на частичната мобилизация в Русия, са решени.

Руските студенти и ученици са застрашени от трудова мобилизация

Руските студенти и ученици са застрашени от трудова мобилизация

Липса на работници и фермери след мобилизацията на Путин

Още на 14 октомври Путин обяви, че мобилизацията ще завърши след две седмици и очевидно този срок е спазен.

След обявяването на мобилизацията военните комисари в поне четири руски региона подписаха заповеди, с които забраниха на наборниците да напускат градовете си. В руските социални мрежи и канали се появиха информации, че се получили призовки и хора без никакъв военен опит и научни работници.

Впоследствие от руското Министерство на отбраната уточниха, че някои руски експерти в областта на технологиите, банкери и журналисти в държавните медии няма да бъдат призовани да служат в Украйна като част от руската мобилизационна кампания.

Според изчисления на руски канал в "Телеграм", публикувани от Би Би Си, досега над 350 хиляди руснаци са заминали в чужбина след 21 септември, за да избегнат мобилизацията. В началото напускането на Русия беше безпрепятствено, но след това местните власти в граничните райони наложиха ограничения за придвижването към граничните пунктове, а на самите ГКПП бяха разположени мобилизационни постове и там бяха връчвани повиквателни на мъжете, подлежащи на мобилизация.

Войниците по договор хванати в капан заради руската мобилизация

Войниците по договор хванати в капан заради руската мобилизация

Те не могат да напусната армията след изтичане на договора