Руският президент Владимир Путин се консултира с юристи по въпроса за указ за приключване на частичната мобилизация, такъв документ не е необходим, каза прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той припомни, че Путин предишния ден в Сочи каза в интервю за журналисти, че ще обсъди този въпрос с юристи. "Имам предвид, необходим ли е указ след окончателното изявление на министъра на отбраната Сергей Шойгу за приключване на частичната мобилизация. Президентът каза, че ще се консултира с юристи, правни експерти. Информираме ви, че указ не е необходим", каза говорителят на Кремъл.

Той обясни, че по този въпрос има заключение на държавноправния отдел на президентската администрация. "Съответно, точката е поставена. Частичната мобилизация е извършена", завърши прессекретарят на президента на Руската федерация.

"От Министерството на отбраната бяха изпратени съответни телеграми до военните комисариати относно спирането и по-нататъшното неизпращане на повиквателни.", подчерта Песков.

В отговор на уточняващ въпрос дали указът ще остане в сила и дали при необходимост може да започне нова мобилизация въз основа на него, говорителят на Кремъл каза: "Там е упоменат определен брой -300 000 души. Съответно този указ вече е изпълнен."

ISW: Готвачът на Путин нападна кмета на Санкт Петербург и олигарсите

ISW: Готвачът на Путин нападна кмета на Санкт Петербург и олигарсите

Кремъл не се е отказал от пълната мобилизация

"87 000 души от 300 000, призовани по частична мобилизация, са изпратени в райони на бойни действия, където изпълняват задачи на специалната военна операция (СВО)", съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

"След допълнителна подготовка и бойна координация 87 хиляди души бяха изпратени в районите на бойните действия", каза Шойгу по време на конферентен разговор във вторник.

Той каза, че в работата с мобилизираните са привлечени около 3000 инструктори, които са получили боен опит в хода на военните действия в Украйна.

"На полигоните се завършва бойното сплотяване на сформираните подразделения. Основните усилия са насочени към полевата подготовка, уменията за използване на комуникациите, навигацията и разузнаването. Над три хиляди инструктори, придобили боен опит по време на специална военна операция участва в работата", каза Шойгу.

По думите му в учебните центрове се обучават екипажи на бойни машини и танкове, артилеристи, снайперисти, специалисти по безпилотни летателни апарати, радиоелектронна борба и др.

В същото време министърът на отбраната още веднъж обърна внимание на командирите на военните окръзи и Северния флот за необходимостта от използване на формираните съединения заедно с частите, които вече участват във военните действия.

Руската централна банка: Мобилизацията на Путин удря икономиката

Руската централна банка: Мобилизацията на Путин удря икономиката

Бягството на над 350 000 руснаци изостря недостига на работна ръка