Собственикът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин се опита да повдигне обвинения срещу кмета на Санкт Петербург Александър Беглов за корупция и обяви предстоящото откриване на център на ЧВК "Вагнер" в Санкт Петербург. Последното трябва да е факт на 4 ноември.

Пригожин описва центъра като "комплекс от сгради, в които има места за свободно настаняване на изобретатели, дизайнери, ИТ специалисти, експериментални производства и стартъп пространства" с намерението да се създаде "комфортна среда за генериране на нови идеи с цел повишаване на отбранителната способност на Русия, включително информационната".

Пригожин отбеляза, че не е информирал местната администрация на Санкт Петербург за създаването на центъра, тъй като местната власт не е "достатъчно представителна структура, за да се намесва в работата на Центъра на ЧВК "Вагнер".

Зеленски: "Втората най-силна армия в света" се провали в Украйна

Зеленски: "Втората най-силна армия в света" се провали в Украйна

Никой няма да може да сломи волята на украинците

Готвачът на Путин не пропусна да поиска главният прокурор на Русия да разследва кмета на Санкт Петербург за създаване на мафиотска структура за отклоняване на държавни средства и обогатяване на корумпирани политици от местно и национално ниво.

Пригожин също така нападна "олигарсите" и "елита", че живеят в комфорт и пречат на пълната мобилизация на Русия.

Пригожин вероятно използва критиките си към кмета Беглов и други политици от Санкт Петербург, за да подобри собствената си репутация - и кампанията му може би дава резултат.

На 31 октомври изданието "Петербургски вестник" определя популярността на Пригожин като "растяща до небето" и го пита дали има планове да създаде партия или да се занимава с политика, на което Пригожин отговаря: "Не се стремя към популярност. Моята задача е да изпълнявам дълга си към Родината и днес не планирам да създавам никакви партии, а още по-малко да влизам в политиката".

Руското министерство на отбраната (МО) вероятно се опитва да предотврати отклоняването от наборна военна служба, като заблуждава руското население, че есенният набор от новобранци няма да бъде изпратен да се бие в Украйна.

Руското военно министерство също така обяви края на частичната мобилизация на 31 октомври, изпълнявайки заповедта на руския президент Владимир Путин за прекратяване на мобилизацията до края на октомври.

И без указ Путин обяви края на частичната мобилизация

И без указ Путин обяви края на частичната мобилизация

Няма данни колко руснаци са свикани под знамената

Местните руски власти продължават да отговарят дори за основните провизии на мобилизирания личен състав, което демонстрира неефективността на усилията за държавното финансиране и некоординираните линии за доставки за поддържане на модерна армия.

Руските сили нанесоха още една масирана вълна от удари по критичната украинска инфраструктура, като допълнително повредиха електропреносната мрежа и оставиха голяма част от Киев без вода.

Руските официални лица отново промениха мнението си относно риска украинските сили да разрушат язовир Каховка, като наредиха евакуация на районите, които биха могли да бъдат наводнени. Не съществува сценарий, при който Украйна би имала полза от разрушаването на язовира, и тази реторика вероятно има за цел да ускори евакуацията и да осигури информационно прикритие за руското изтегляне от западния бряг.

Руските сили продължават да се изтеглят от западния бряг на река Днепър, дори когато създават условия за водене на боеве за позициите около град Херсон.

Руски източници продължиха да твърдят, че на 30 и 31 октомври украинските войски са провели контраофанзивни операции в североизточната част на Харковска област и по линията Сватово-Кремина.

След нареждане на Путин: Започва ударно оборудване на руската армия

След нареждане на Путин: Започва ударно оборудване на руската армия

Правителството предприема мерки за увеличаване на военното производство

Руските сили продължиха отбранителните операции и руски източници съобщиха, че украинските сили са продължили контраофанзивни операции в Херсонска област на 30 и 31 октомври.

Съобщава се, че украинската кампания за пресичане на полети нанася щети на руските сили, които се измъкват през река Днепър.

На 30 и 31 октомври руските сили са продължили сухопътните атаки в района на Бахмут.

Руски източници твърдят, че руските войски са постигнали постепенни успехи в района на град Авдиевка-Донецк на 30 и 31 октомври, но ISW не може да провери тези твърдения.