Заповедта на президента Владимир Путин за частична мобилизация на 300 000 резервисти да се сражават в Украйна е засегнала потребителското доверие в бизнес активността и вероятно ще се отрази на икономиката през следващите месеци. Това се посочва в доклад на Централната банка на Русия, съобщава "Блумбърг".

Изследователският отдел на Централната банка отбелязва, че през септември възстановяването на икономическата активност се е забавило, а към края на месеца тенденцията е започнала леко да се влошава.

"Частичната мобилизация" доведе до изселването на над 350 000 руснаци от страната и влоши вече острия недостиг на работна ръка. Тя повлия негативно и на доверието на потребителите и бизнеса", отчита се в доклада.

Руската икономика няма да се върне на нивата отпреди войната до 2030 г.

Руската икономика няма да се върне на нивата отпреди войната до 2030 г.

До края на 2023 г. БВП ще бъде с около 8% под нивото на производството през 2021 г.

Промяната в потребителските нагласи в условията на нарастваща несигурност може временно да забави възстановяването на потреблението в началото на четвъртото тримесечие, предупреждават от Руската централна банка.

Икономистите посочват, че спадът на работната сила след частичната мобилизация може да усложни усилията на компаниите за преодоляване на ограниченията в предлагането и да ограничи общата тенденция в икономическата активност през следващите месеци.

Въпреки че документа е изготвен от изследователския отдел, заключенията му невинаги съвпадат с официалната позиция на Централната банка. Очаква се тя да публикува актуализирана прогноза за тазгодишното свиване следващата седмица.

В доклада се открояват и други икономически последици от руската инвазия в Украйна. Отбелязва се, че въздействието на американските и европейските санкции върху петролния и високотехнологичния сектор все още не се е усетило.

Допълва се и че бягството на чуждестранни компании от руския пазар след началото на войната през февруари създава инфлационен натиск, тъй като доставките на основни потребителски стоки са недостатъчни.

Путин е доволен от руската икономика въпреки санкциите

Путин е доволен от руската икономика въпреки санкциите

Той обаче очаква натискът от наказателните мерки срещу Москва да се засили