Икономиката на Русия няма вероятност да се върне на нивата от преди войната преди края на това десетилетие. Войната в Украйна и по-строгите санкции влошават дългогодишните икономически недостатъци. Това съобщава Ройтерс, позовавайки си на доклад на Scope Ratings.

До края на 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП) ще бъде с около 8% под нивото на производството през 2021 г., според прогнозата на надзорния орган за кредитен рейтинг.

Руската икономика е нараснала с 4,7% през 2021 г., според федералната статистическа служба Росстат. След 2023 г. потенциалният растеж ще спадне до 1,0-1,5% годишно от 1,5-2,0%, постигнати преди войната, посочва агенцията.

"Руското правителство, подпомогнато от Банката на Русия, използва неочакваните приходи от износ, за да смекчи непосредственото вътрешно икономическо въздействие на войната в Украйна и санкциите, но дългосрочната перспектива се влоши", каза анализаторът на Scope Левон Камерян.

Ускоряването на изтичането на капитали, ограниченият достъп до западни технологии и негативните демографски тенденции ще продължат да възпрепятстват растежа и да усложняват ефектите от войната и санкциите при липсата на каквото и да е значително икономическо преструктуриране, според доклада.

Около четири пъти повече частен капитал (64,2 милиарда долара) е изтекъл от Русия само през първото тримесечие на 2022 г. в сравнение със същото тримесечие на миналата година, се казва в доклада.

Докладът на Scope прогнозира, че частният сектор ще изтегли повече капитал от Русия тази година от 152-те милиарда долара, изтеглени през 2014 г., когато Русия анексира Крим.

В Русия очакват рецесия заради санкциите

В Русия очакват рецесия заради санкциите

Санкциите срещу енергоносителите засега се компенсирали от високите цени