Руската централна банка прогнозира, че икономиката на страната ще се свие с между 4% и 6% тази година и с между 1% и 4% през 2023 г., преди да се върне към положителен растеж през 2024 г, пише европейската редакция на "Полтико".

Министерството на финансите миналия месец каза, че икономиката се е свила с 4% през второто тримесечие, след като е нараснала с 3,5% през предходните три месеца.

Свиването е знак, че безпрецедентните ограничения, наложени от ЕС, САЩ и други страни, подкрепящи Украйна, започват да работят, коментират наблюдатели.

Санкциите, насочени към износа на енергоносители от Русия, доведоха до покачване на цените им, което отчасти смекчи въздействието на тези санкции, заедно със спешните мерки на Москва, насочени към поддържане на силна валута.

Но забраните върху доставките на технологии спират производството и спадът вероятно ще продължи през 2023 г., тъй като в края на годината влиза в сила забрана на ЕС върху по-голямата част от износа на петрол от Русия, ограничавайки приходите от износ, които са спасителният пояс за Русия.

Киевското училище по икономика наскоро написа, че след като нейните приходи от петрол и газ спаднат, "Русия ще се изправи пред труден избор между висока инфлация и по-строга финансова политика. И в двата сценария нейният капацитет да поддържа икономиката си и да преследва своята имперска агресивна война в Украйна ще бъдат значително увредени", се казва в съобщението.

Отделно руският национален депозитар за разплащания в петък заведе дело в Съда на ЕС в Люксембург с искане да отмени санкциите, наложени му от блока, с аргумента, че те са "незаконни и неоправдани" и че "международните инвеститори са пострадали като резултат." Русия вече влезе в технически дефолт, като пропусна крайния срок за плащане на облигации през юни, позовавайки се на непреодолима сила и аргументирайки, че невъзможността й да плати се дължи на санкциите на Запада.

Bloomberg: Половината страни от Г-20 не подкрепиха санкции срещу Русия

Bloomberg: Половината страни от Г-20 не подкрепиха санкции срещу Русия

Това пречи на международните усилия за ограничаване на Русия