Руските сили не напредват значително около Бахмут, Донецка област или където и да е другаде по фронтовите линии в Украйна. Руска информационна операция разпространява слуха, че руските сили постигат значителен напредък в Бахмут, което вероятно ще подобри и личната позиция на финансиста на групата "Вагнер" Евгений Пригожин, чиито сили са до голяма степен отговорни за минималните победи.

Това пишат в поредния анализ на бойните действия от "Института за изследване на войната" (ISW). 

Руските сили напреднаха ограничено към украинската опорна точка в Бахмут, но с много бавна скорост и на висока цена. Пригожин признава бавния темп на наземните операции на групата Вагнер около Бахмут на 23 октомври и заявява, че силите на Вагнер напредват само със 100-200 м на ден, което той абсурдно твърди, че е нормална скорост за съвременния напредък.

Украинските сили превзеха бетонен завод в източните покрайнини на Бахмут около 24 октомври.

Украински военни заявиха на 16 октомври, че руските сили лъжат, че са превзели няколко града близо до Бахмут през последните няколко дни, но украинските сили са удържали позициите си срещу тези руски атаки.

Руските сили вероятно фалшифицират твърдения за напредък в района на Бахмут, за да се представят като постигащи печалби в поне един сектор на фона на продължаващите загуби в Североизточна и Южна Украйна. Дори заявената скорост на напредване би била провал за основно усилие в механизирана война - и твърденията всъщност са преувеличени.

Руският президент Владимир Путин и руският министър на отбраната Сергей Шойгу обявиха края на руската военна мобилизация на 28 октомври. Шойгу заяви, че военните комисариати ще набират само доброволци и военнослужещи на договор.

Шойгу заяви, че Русия е мобилизирала 300 000 души, 82 000 от които са дислоцирани в Украйна и 218 000 от тях се обучават на руски полигони.

Путин заяви, че 41 000 от 82 000 военнослужещи в Украйна служат в бойни части. Путин призна, че руските сили са имали проблеми с логистиката и снабдяването с мобилизираните сили, но невярно заяви, че тези проблеми са засегнали само "началния етап" на мобилизацията и че тези проблеми сега са решени.

Шойгу: Частичната мобилизация завърши

Шойгу: Частичната мобилизация завърши

82 хиляди мобилизирани вече са изпратени на фронта

Путин заяви, че Русия трябва да "направи необходимите изводи", да модернизира "цялата система на военните служби за регистрация и набор" и "да обмисли и коригира структурата на всички компоненти на въоръжените сили, включително Сухопътните войски".

Путин вероятно прекрати мобилизацията в Русия, за да освободи административен и обучителен капацитет навреме за отложеното начало на руския есенен наборен цикъл, който ще започне на 1 ноември.

Руската армия вероятно няма капацитета да подпомогне едновременното обучение на 218 000 мобилизирани мъже и приблизително 120 000 новобранци.

Не е ясно как наборниците от есента на 2022 г. ще завършат обучението си, освен това, тъй като обичайните обучението на руски наборници включва и присъединяване към руска военна част, която вече се бие в Украйна и е силно повредена.

За Кадиров това вече е "война" и развоят й не е добър

За Кадиров това вече е "война" и развоят й не е добър

Той я нарича война, а не "специална операция"

Завършената вече мобилизация на Русия едва ли ще окаже решаващо влияние върху руската бойна мощ. Путин описа разделение 50 на 50 между мобилизирания личен състав в битката и поддържащите роли в Украйна. Ако това съотношение се прилага като цяло, това предполага, че общо 150 000 мобилизирани служители ще бъдат разгърнати за бойни роли в Украйна след приключване на обучението, вероятно някъде през ноември. Разполагането на 41 000 зле обучени бойци от Русия в Украйна може би временно е засилило руските отбранителни линии, въпреки че тези резервисти все още не са изправени пред цялата тежест на голям и подготвен украински контраофанзивен удар. Разгръщането не е увеличило значително руската бойна мощ. Разгръщането на допълнителни около 110 000 мобилизирани мъже в бойни части следователно остава малко вероятно да промени траекторията на войната.

Путин може би се опитва да възстанови авторитета на министъра на отбраната Сергей Шойгу в руското информационно пространство, за да балансира нарастващото влияние на руската провоенна фракция силоваци. Фракцията на руските силовици се отнася до хора със значими властови бази в най-близкия кръг на Путин, които изпращат бойни сили в Украйна. Путин можеше сам да обяви края на мобилизацията, вместо на среща с Шойгу, или можеше да натовари Шойгу сам да приключи неправилната мобилизация. Тяхната организирана публична среща е в съответствие с неотдавнашния скок в медийните изяви на Шойгу. Например Шойгу проведе няколко разгласени разговора със своите турски, китайски и западни колеги между 23 и 26 октомври.

Тези високопоставени срещи разграничават Шойгу и руското висше военно командване от силоваците, които нямат същия ранг или авторитет въпреки популярността си в руското информационно пространство. Шойгу имаше много ограничени публични изяви през пролетта и лятото. Присъствието на Шойгу в информационното пространство зависи от одобрението на Кремъл, тъй като Путин може да контролира кога и дали Шойгу говори публично. Съперниците силоваци на Шойгу контролират собствените си канали в Telegram и говорят свободно с медиите.

Нарастващото влияние на фракцията на силоваците - водена от Евгений Пригожин - допълнително раздробява руската провоенна общност. Чеченският лидер Рамзан Кадиров за втори път разкритикува командващия Централния военен окръг (ЦВО) генерал-полковник Александър Лапин за управлението му на линията Сватово-Креминна на 27 октомври.

Кадиров противопостави острите си критики на Лапин на високата похвала за частите на Пригожин и Вагнер, като дори нарече Пригожин "роден воин". Кадиров поднови критиките си към напредъка на руската инвазия и руското висше военно командване от 25 октомври, вероятно в отговор на украински удар срещу чеченски части в североизточната част на Херсонска област. След това Кадиров обяви, че украинският удар е убил 23 чеченски бойци и е ранил 58 войници.

Кадиров обвини Лапин, че не е успял да общува с чеченските лидери, твърдейки, че неуспешно се е опитал да се свърже с Лапин, за да обсъдят украинския пробив около Лиман. Кадиров добави, че никой не е могъл да открие Лапин или неговите подчинени, когато една от частите на Лапин се е преместила от Рубижне, за да подсили фронтовите линии.

Кадиров твърди, че чеченските части трябва да държат руските отбранителни позиции без подкрепата на Лапин, заявява, че войниците все повече дезертират от частите на Лапин и намеква, че Лапин скоро ще загуби Сватово.

Кадиров преди това нападна Лапин на 1 октомври за преместването на щаба му далеч от фронтовата линия и за военните му провали, а Пригожин публично се съгласи с изявлението на Кадиров по това време.

Възхвалата на Кадиров за Пригожин допълнително показва, че силоваците все повече насърчават своите паралелни военни структури за сметка на репутацията на руските въоръжени сили.

ISW: Риториката на Путин показва, че няма промяна в плановете му за Украйна

ISW: Риториката на Путин показва, че няма промяна в плановете му за Украйна

Кремъл не се е отказал да унищожи Киев

Обвиненията на Кадиров отново създадоха раздор сред провоенно настроените руски блогъри и разкриха опасенията относно нарастващото влияние на фракцията на силоваците в провоенната общност. Някои изразиха подкрепата си за Лапин, отбелязвайки, че неговите провали - като големи загуби на военна техника в Черниговска област или опустошителният провал при пресичането на река Сиверски Донец в Билохоривка - не са толкова тежки, колкото други провали на някои руски военни командири, въпреки че същите тези милблогъри индиректно критикуваха Лапин за тези инциденти.

Повечето блогъри, подкрепящи Лапин, обвиниха руското Министерство на отбраната (МО), че се въздържа да защити публично Лапин срещу хора като Кадиров и Пригожин. Един от тях дори отбеляза, че е неприемливо който и да е руски губернатор или регионален ръководител да критикува руските въоръжени сили, тъй като подобни критики могат да доведат "до пряк път към ерозията на самата същност на руската държава."

Кадиров е единствената формална позиция. позицията е ръководител на Чеченската република. Milblogger отбеляза, че руските командири не могат да защитят действията си в Telegram - за разлика от Пригожин и Кадиров - и заяви, че подобни критики само разпалват вътрешни конфликти. Каналите Telegram, свързани с Вагнер, за разлика от това, разшириха докладите за ужасните условия на фронтовата линия Сватове-Креминна, обсъждайки големия брой дезертьори, ниския морал, лошите условия на живот и страхливостта на командването.

Втората критика на Кадиров към Лапин показва по-нататъшна фрагментация в провоенната общност, която може да позволи на Приогожин да натрупа повече власт в дългосрочен план. Путин ще трябва да продължи да успокоява фракцията на силоваците, като същевременно се опитва да подкрепи своето опозорено висше военно командване и да запази благоразположението на милблогърите, които уважават някои конвенционални руски военни командири като Лапин и командващия руските сили в Украйна Сергей Суровикин.

Руски източници твърдят, че украинските сили са продължили да провеждат контранастъпателни операции в посока Сватово и Кремина на 28 октомври. Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са отблъснали украинско нападение в посока Берестово, Харковска област (20 км северозападно от Сватове). Руски милблогър твърди, че руските сили също са извършили нападение близо до Куземовка, Луганска област (13 км северозападно от Сватово).

Друг руски блогър твърди, че руският артилерийски огън е отблъснал опита за украинско настъпление в посока Нижня Дуванка близо до Кисливка (28 км северозападно от Сватово) и Орлянка (31 км северозападно от Сватово) в Харковска област.

Руски източници съобщиха, че руските сили са отблъснали украинските атаки северозападно от Кремина близо до Червонопопивка (6 километра северозападно от Кремина).

ISW не може независимо да провери твърденията, направени от руски източници за украинските атаки в Източна Украйна на 28 октомври. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са отблъснали руските контраатаки западно от Лисичанск близо до Билогоривка (11 км западно от Лисичанск) и западно от Сватове близо до Андриевка, Луганск Област (15 км западно от Сватово).

Руските сили може да са изправени пред продължаващи проблеми с персонала в района Сватове-Креминна. Руски блогър в района на Сватове-Креминна заяви на 27 октомври, че руските сили там тепърва започват да укрепяват своите отбранителни позиции и че има случаи на персонал, който отказва заповеди.

Блогър твърди, че ниският морал сред новомобилизирания персонал в района е накарал командирите да вярват, че няма да се бият доброволно и следователно командирите са поставили мобилизирания персонал само на втората и третата линия на защита.

Блогърът също твърди, че е бил свидетел на руски генерал, който моли руска рота да се върне на позициите си на бойното поле по линията Сватове-Креминна.

Проблемите с личния състав вероятно ще продължат да съществуват в района на Сватове-Креминна, тъй като руските сили продължават да разчитат на силно деморализирани части и лошо обучен мобилизиран персонал за стабилизиране на фронтовата линия в източната Харковска област и западната Луганска област.

Украински военни съобщиха, че руските сили са продължили да разполагат мобилизирани мъже и да установяват отбранителни позиции на западния бряг на река Днепър на 28 октомври. Украинският генерален щаб съобщи, че 1000 мобилизирани мъже са пристигнали на западния бряг на река Днепър, като някои са се разположили до Червони Маяк, Новорайск и Змиевка на около 20 км северозападно от Берислав.

Говорителят на Южното оперативно командване на Украйна Наталия Хуменюк заяви, че руските сили продължават да се подготвят за улични боеве в град Херсон и установяват защита както на западния, така и на източния бряг на реката.

Съветникът на ръководителя на Херсонска област Сергий Хлан добави, че руските сили също минират силно покрайнините на град Херсон и прочистват болниците от цивилни в града, за да се подготвят за лечение на военния персонал.

Заместник-ръководителят на окупационната администрация на Херсон Екатерина Губарева обяви на 28 октомври, че руските сили са подготвили град Херсон за улични боеве чрез укрепване на първите етажи на сградите, поставяне на чували с пясък и проверка за украински "диверсанти".

Съобщава се, че украински партизани са извършили палеж срещу руски патрулен полицейски участък в град Херсон на 28 октомври.

Голям е политическият залог за Путин в битката за Херсон

Голям е политическият залог за Путин в битката за Херсон

Освобождението на Херсон от Украйна би могло да накара Путин да използва "мръсна бомба"

Украински официални лица също съобщиха, че руските сили крадат медицинско оборудване от северозападна Херсонска област и го транспортират до Скадовск и Хеническ, вероятно в опит да подготвят отбранителни позиции по-близо до Крим. Руски милблогър, работещ в град Херсон, отбеляза, че частите на Росгвардия осигуряват сигурността на източния бряг на реката. Друг милблогър отбеляза, че руските сили превръщат Херсонска област в "гигантска крепост", целяща да защити Крим и да отреже украинския достъп до Черно море.

Украинските сили продължиха кампанията си по блокиране на 28 октомври, а руски източник на място потвърди успехите на кампанията. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са хоспитализирали около 100 ранени военнослужещи в Херсонска област след украински удар по неуточнено място. Южното оперативно командване на Украйна също отбеляза, че руските сили прехвърлят допълнителни болнични легла, за да поемат наплив от ранени военнослужещи. Южното оперативно командване на Украйна добави, че украинските удари по район на концентрация на жива сила и техника са убили 44 руски военнослужещи и са унищожени два склада с боеприпаси в Бериславски район. Съобщава се също, че украинските сили са ударили руски понтонен пункт в Херсонска област. Руски милблогър в град Херсон каза на руска държавна медия, че украинската кампания за забрана сериозно е нарушила доставките на храна и лекарства от източния до западния бряг на река Днепър. Милблогърът заяви, че поради повредата на Антонивския пътен мост е трябвало да чака в задръстване, за да се качи на 10-минутно пътуване с ферибот през реката до град Херсон. Руски източници също твърдят, че украинските сили са извършили ракетен удар по онкологична клиника в Херсонска област.

Руски източници твърдят, че украинските сили са извършили ограничени наземни атаки в северозападната част на Херсонска област на 28 октомври. Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руската артилерия и авиация са ударили украински разузнавателни и диверсионни групи в неопределен район близо до фронтовата линия.

Руски милблогър твърди, че руската 11-а гвардейска десантно-щурмова бригада е нацелила украинска разузнавателна група с гранатомет.

Зеленски: Русия търпи големи загуби, мобилизацията не е приключила

Зеленски: Русия търпи големи загуби, мобилизацията не е приключила

Москва съсипва Херсонска област, заяви държавният глава

Руски милблогър твърди, че бойци от частната военна компания (ЧВК) "Петрович", действащи в посока Посад-Покровске, са свалили украински дрон, но ISW няма допълнителна информация за ЧВК "Петрович" в момента.

Друг руски източник твърди, че руските сили са отблъснали украинско нападение в района на Сухий ставок на източния бряг на река Ингулец.

Снимки, публикувани на 27 и 28 октомври, показват как украински сили нанасят удари по руски танкове близо до Снигуровка (на около 60 км източно от град Николаев).

Руските окупационни власти завършиха принудителната си "евакуация" на части от окупираната Херсонска област. Назначеният от Русия ръководител на окупационната администрация на Крим Сергей Аксьонов обяви на 27 октомври, че руските власти приключиха принудителното преместване на жителите на Херсон в "безопасни региони на Русия" ."

Съветникът на ръководителя на Херсонска област Сергий Хлан съобщи на 28 октомври, че децата, които руските власти са "евакуирали" от Херсон, нямат право да се върнат и не могат да се свържат с родителите или роднините си.

Един руски блогър твърди на 28 октомври, че принудителното депортиране на жители на Херсон в други части на Русия е "основен успех" за руските сили в Херсон, защото позволява "смесване на нови руснаци с ... тяхната голяма родина". Той твърди, че принудителните премествания ще "върнат хората към техния исторически манталитет".

Руските окупационни власти продължават опитите си да заличат украинската история, култура и национална идентичност в окупираните от Русия части на Украйна. Украинският център за национална съпротива съобщи на 28 октомври, че руските окупационни власти са започнали кампания за превъзпитание в окупираните от Русия територии, за да популяризират руската версия на историята в училищата, включително фалшивите разкази, че Русия е създала Украйна и че Украйна винаги е трябвало да бъде част от Руската федерация.

Съобщава се, че от учителите се изисква да получат специално обучение и да включат уроци за "величието на Русия" във всички свои уроци, независимо от предмета. Украинските избиратели с голямо мнозинство избраха независимост от Съветския съюз и Русия на референдум от 1991 г., а Руската федерация призна независимостта на Украйна заедно с останалата част от международната общност и ООН. Руските окупационни власти създават русифицирана версия на украинската история и извън училищата; Ръководителят на ДНР Денис Пушилин заяви на 28 октомври, че Руското военноисторическо дружество е създало регионален клон в окупираната Донецка област и е представило бюст на Павел Судоплатов, роден в Украйна офицер от съветското разузнаване, който се бори срещу украинския национализъм от името на Съветския съюз.

Съобщава се, че руските окупационни власти планират да наложат руско гражданство на украински цивилни в окупираните части на Украйна до 30 октомври, вероятно отчасти за легализиране на принудителната мобилизация на украински цивилни като част от есенния наборен цикъл на 1 ноември. Украинските кметове на Енергодар и Мелитопол съобщиха на 28 октомври, че всички украински цивилни в окупираните от Русия части на Запорожка област автоматично ще станат руски граждани от 30 октомври без тяхното съгласие, два дни преди началото на есенния наборен цикъл.

Руските сили вероятно се опитват да легитимират насилствената наборна служба на украински мъже като част от този цикъл, след като предишните им усилия да принудят украинските цивилни да приемат руски паспорти бяха до голяма степен неуспешни. Украинският началник на Военната администрация на Запорожка област обяви на 28 октомври, че руските сили не позволяват на украинските мъже да напускат окупираните от Русия райони и позволяват само на малък брой жени, деца и възрастни хора да се върнат на контролирана от Украйна територия.