Украинските войски продължават тежкото си настъпление към стратегическия южен град Херсон, след светкавичните им успехи в района на Харков през септември. Анализаторите казват, че украинската победа е вероятна. Но те предупреждават, че контранастъплението ще бъде много по-трудно от бързото настъпление на североизток - особено защото толкова много е заложено на карта за руския президент Владимир Путин, пише "Франс 24".

Херсон е решаваща стратегическа награда - единствената регионална столица, която руснаците контролират. Същото важи и за района на Херсон, входът към Кримския полуостров, който Русия превзе през 2014 г. Сега украинските сили се опитват да обкръжат този град на западния бряг на река Днепър - поставяйки в капан руските сили там - докато се насочват към инфраструктурата, на която разчитат техните врагове, като например вече неизползваемия Антоновски мост.

Но контраофанзивата е много по-трудна, отколкото беше на североизток. Сега е дъждовният сезон в Украйна и това прави много по-трудно придвижването на военни превозни средства, както отбеляза украинският министър на отбраната Олексий Резников на пресконференция в сряда. Той също така каза, че руските сили използват напоителни канали в Херсонска област като окопи, за да забавят настъплението на украинските войници.

"Украинският начин на действие е да се нанесе удар по руската логистика, преди да се започнат големи офанзиви; стратегия, предназначена да изолира вражеските войски, като същевременно запазва собствени ресурси и човешка сила", каза Сим Так, специалист по военна стратегия в американската консултантска фирма по сигурността Force Analysis. "Не знаем кога украинците ще стигнат до град Херсон, но знаем, че руснаците активно се подготвят за това".

През последните дни проруските власти, които контролират Херсон, масово евакуират цивилни. Повече от 70 000 души са напуснали Херсон в рамките на една седмица, каза в четвъртък ръководителят на местната администрация Владимир Салдо (Херсон е имал население от 280 000 преди руската инвазия). Москва твърди, че иска да защити цивилни в територията, която анексира в края на септември, но Киев я обвинява, че е наредила "масово депортиране" в Русия.

Русия обяви край на евакуацията от Херсонска област

Русия обяви край на евакуацията от Херсонска област

Най-малко 70 000 души са напуснали домовете си

"Руснаците се опитаха да създадат паника, за да могат да заснемат цивилни, които бягат от страх от украинското настъпление; те се опитват да накарат Украйна да изглежда като агресор за пропагандни цели", каза Теяна Огаркова, украински журналист в Кризисния медиен център в Киев.

"От украинска страна армията прави всичко възможно, за да принуди руснаците да отстъпят, без да прибягват до улични боеве", продължи Огаркова. "Целта е да се пази живота на украинците и да гарантираме, че Херсон е град, в който те могат да се върнат. Трябва да се направи всичко, за да нямаме друг Мариупол".

И все пак руските власти в Херсон са решени да се противопоставят на украинското настъпление. Марионетната администрация на Москва в региона обяви в понеделник създаването на местна милиция, като каза, че всички мъже, останали в града, могат да се присъединят към нея. "В Херсон ситуацията е ясна. Руснаците събират силите си", каза съветникът на украинския президент Олексий Арестович във вторник.

Членове на подкрепяната от Русия администрация са избягали заедно с цивилни, каза в четвъртък заместник-губернаторът на Херсон Кирил Стремоусов и добави, че руската армия няма да напусне.

"Руските войски не са изолирани в града и все още държат терен около него, който могат да използват за отбранителни цели", каза Так.

Въпреки това, продължава Так, "руснаците имат ограничена способност да снабдяват и подсилват позициите си на север от реката". Това ги прави "неспособни да извършват ефективни контраатаки", така че ситуацията "ще се развие само в техен ущърб".

Огаркова споделя мнението на Так, че руското поражение при Херсон е неизбежно. "Руските сили няма да могат да издържат военно", каза тя. "Но има много голям политически залог за Кремъл в битката за Херсон. Загубата на града би представлявала твърде голяма цена за руския президент Владимир Путин, защото може да застраши стабилността на неговия режим".

Наистина, когато анексира четирите украински области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон на 30 септември, Путин каза, че Русия ще използва "всички наши сили и средства, с които разполага", за да ги защити.

От няколко дни Путин пропагандира безпочвеното твърдение, че украинците подготвят "мръсна бомба", комбинираща конвенционални експлозиви с радиоактивни материали. Украйна и нейните съюзници виждат в това твърдение претекст за Москва за по-нататъшна ескалация на конфликта.

"Путин каза, че анексираните региони вече са руски - но какво се случва, след като украинците си върнат един от тях?", коментира редакторът на "Франс 24" Готие Рибински. "Както стоят нещата, Путин не е събудил отново този въпрос, но трябва да се има предвид, защото може да му създаде оправдание да използва мръсна бомба."

Руският елит започва да мисли за бъдеще без Путин

Руският елит започва да мисли за бъдеще без Путин

The Economist: Засега алкохолизмът помага на елита, но някога немислимо, отстраняването на Путин може да се обмисля