Президентът на Русия Владимир Путин коментира неотдавнашните обаждания на руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов до колегите им от други държави, в които се предупреждава, че Киев уж иска да взриви "мръсна бомба" на украинска територия, съобщи руската редакция на Би Би Си.

"Аз бях този, който нареди на Шойгу да се обади на всички свои колеги и да ги информира за това", каза Путин.

Според руския президент тази информация първоначално е дошла от руските специални служби.

Руска агенция представи сценарии за използване на "мръсна бомба"

Руска агенция представи сценарии за използване на "мръсна бомба"

Това щяло да стане над Чернобил

"Неслучайно оповестихме данните на разузнавателните служби за някакъв инцидент с подготвяна т.нар. мръсна бомба. Лесно е да го направите. Знаем дори приблизително къде се извършва", намекна руският президент.

Киев отрича руската версия за мръсната бомба. Украйна покани инспектори от Международната агенция за атомна енергия да посетят страната, за да се уверят, че на контролираната от нея територия не се извършва подготовка с радиоактивни вещества за военна употреба.

Украинският посланик: Разговорите за "мръсна бомба" са за прикриване на загубите на Русия

Украинският посланик: Разговорите за "мръсна бомба" са за прикриване на загубите на Русия

Изпращането на оръжие на Украйна е инвестиция в сигурността на Европа, по думите му

Украинските власти многократно и категорично заявяваха, че не разполагат с никаква "мръсна бомба" и се обърнаха към мисията на МААЕ, за да потвърди това.

Западните страни не изключват (и Украйна директно го заяви предния ден), че Русия подготвя операция "под фалшив флаг" - за да обвини веднага Украйна за случващото се.