Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) потвърдиха, че са атакували Антоновския мост в Херсонска област, това съобщи прессекретарят на оперативното командване "Юг" Наталия Гуменюк, цитирана от Руската служба на Би Би Си.

По-рано окупационните власти на Херсонска област съобщиха, че четирима души са загинали в резултат на атаки на мост през Днепър. Екатерина Губарева от окупационната администрация на района твърди, че двама от тях са служители на телевизионната компания "Таврия", която се появи след окупацията на Херсон. Засега обаче е назовано името на една от жертвите - Олег Клоков, бивш служител на руските федерални телевизионни канали, който е отишъл в Херсон, за да стартира канала "Таврия".

В същото време Въоръжените сили на Украйна заявиха, че по време на обстрела на Антоновския мост там не може да има цивилни, тъй като в района е въведен строг полицейски час. "Многократно съм подчертавала, че не удряме критична инфраструктура, цивилни селища и местното население", каза Гуменюк.

Както отбелязва "Телеграм" каналът на ведомството, ударите в близост до Антоновския мост са извършени през нощта, първите съобщения за това се появиха в 23:00 часа - няколко часа след затварянето на прехода за цивилни. Работата през нощта на моста може да показва, че по това време е имало прехвърляне на руски военни сили от единия бряг на Днепър на другия.

От окупационните власти обаче заявиха, че и през нощта мостът е бил зает от частни автомобили, които са се евакуирали на другия бряг на реката.

Припомняме, че преди няколко дни новоназначеният главнокомандващ на руските сили в Украйна генерал Сергей Суровикин каза пред руските медии, че в района на Херсон се е създала "напрегната" ситуация и подкрепи обявените по-рано планове на окупационните власти за евакуация на цивилното население. Той заяви, че във връзка със създалата се ситуация, не изключва "вземането на трудни решения".

Британското разузнаване: Русия сериозно обмисля възможността за отстъпление от Херсон

Британското разузнаване: Русия сериозно обмисля възможността за отстъпление от Херсон

Липсата на мостове затруднява евакуацията