Изказванията на руския президент Владимир Путин за войната срещу Украйна показват, че той продължава да преследва целите, заради които нареди пълномащабна инвазия.

Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW) в ежедневния си анализ за войната в Украйна.

Анализатори посочват, че по време на срещата с представители на службите за сигурност на ОНД лидерът на Кремъл е застъпил пропагандни тези.

"Путин заяви, че "Украйна е загубила суверенитета си" и че "САЩ използват Украйна като таран" срещу Русия, Съюзната държава на Русия и Беларус, ОДКБ и ОНД", посочи ISW.

Путин вижда висок потенциал за световен конфликт

Путин вижда висок потенциал за световен конфликт

Според него светът става многополюсен, а европейската енергийна мрежа е унищожена след саботаж

Специалистите твърдят, че идиотските изказвания на диктатора са били подкрепени от председателя на Държавната дума Вячеслав Володин. Депутатът заяви, че "Украйна е окупирана от НАТО" и "се е превърнала в колония на САЩ".

Институтът за изследване на войната отбеляза, че подобна реторика е несъвместима с равноправни преговори за прекратяване на огъня, да не говорим за прекратяване на войната, започната от Русия.

"Вместо това, това навежда на мисълта, че Кремъл все още се стреми към военна победа в Украйна и към смяна на властта в Киев, което би повлияло на преориентацията на Украйна към Запада. Това също така показва, че целите на Путин се простират отвъд територията, която той иска да анексира", допълват анализаторите.

Разследване на Ройтерс на документи, намерени в изоставен руски команден пункт в Балаклия, Харковска област, потвърждава отдавнашните оценки на ISW за лошото състояние на руските сили. ISW отдавна оценява, че конвенционалната руска армия в Украйна е силно деградирала и до голяма степен е загубила офанзивни способности от лятото на 2022 г. насам, но и моралният дух на руснаците е много нисък. Разследването на "Ройтерс" установи, че руските части край Балаклия са били с крайно недостатъчна численост, като бойният батальон е бил с 19,6% численост, а резервната част - с 23% численост.

Путин иска да се решава по-бързо за Украйна
Обновена

Путин иска да се решава по-бързо за Украйна

Настоява за засилена координация на правителствените структури и регионите

За лошото представяне на руските сили са допринесли ниският морал, лошата логистика и властническите командири, които се стремят да задържат с цената на всичко малкозначими позиции.

Руските окупационни власти в Херсонска област се опитват да смекчат информационните последици от изтеглянето на руските войски от западния бряг на река Днепър. Руските сили продължават да подготвят отбранителни позиции на западния и източния бряг на река Днепър в Херсонска област.

Руски източници потвърждават, че украинските сили продължават да провеждат контраофанзивни операции в северозападната част на Херсонска област.

Washington Post: Пригожин разкритикува военното ръководство на Русия в разговор с Путин

Washington Post: Пригожин разкритикува военното ръководство на Русия в разговор с Путин

Има напрежение и в обратната посока

Руските окупационни власти в Херсонска област продължиха да преместват жителите от западния бряг на река Днепър.

Собственикът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин отрече предишна оценка на ISW, според която той се е конфронтирал с Путин и други силовистки фракции относно хода на войната в Украйна.