Руският президент Владимир Путин заяви, че страната трябва да ускори вземането на решения във връзка с военната кампания в Украйна, съобщава "Ройтерс".

По време на първото заседание на новия координационен съвет за управление на работата на правителството на вътрешния фронт държавният глава посочи, че е необходима засилена координация на правителствените структури и регионите, за да се подобри работата на правителството за производството на повече оборудване за руските сили и да им предоставя по-добра медицинска и логистична подкрепа.

Путин създаде новия съвет миналата седмица, след като въведе военно положение в четирите частично окупирани украински области, където силите му претърпяха няколко поражения от украинската армия.

Настоящият му коментар и изявленията на някои от членовете на съвета са мълчаливо признание, че Русия не е била напълно подготвена за съпротивата, която срещна в Украйна, чиято столица Киев не успя да превземе в началото на войната през февруари.

Обсъждал съм много пъти с мнозина от вас въпросите, свързани с необходимостта от актуализиране на цялата работа за подобряване на административните процедури, обърна се Путин към Съвета, съставен от членове на правителството и регионални лидери.

Цените на униформи, кубинки и автоаптечки в Русия летят нагоре

Цените на униформи, кубинки и автоаптечки в Русия летят нагоре

Федералната антимонополна служба разследва спекула

Административната реформа е невъзможна без по-широка координация между всички ведомства: икономическия блок, блока за сигурност, регионите, отчете той.

Още преди Путин да започне "частична мобилизация" на стотици хиляди мъже миналия месец, войниците се оплакваха в социалните мрежи от крайно недостатъчно оборудване.

Председателят на новия съвет - премиерът Михаил Мишустин, заяви, че е необходимо да се засили работата за увеличаване на производството на лични предпазни средства.

"Необходимо е да се включат всички мощности на леката промишленост, включително малките предприятия, за производство на военна техника. Трябва да сме сигурни, че на нашите защитници няма да им липсва техника", подчерта той.

По-рано днес "Вашингтон поуст" съобщи, че ръководителят на руската частна армия "Вагнер" - бизнесменът Евгений Пригожин, е разкритикувал руското военно ръководство в личен разговор с Путин, оплаквайки се от "лошо командване и некадърни действия на фронта".

Бизнесменът се е оплакал, че руското министерство на отбраната разчита твърде много на групата "Вагнер", но не предоставя необходимата финансова подкрепа и ресурси за изпълнение на бойните мисии, според доклад на американското разузнаване.

Пригожин е критикувал ръководството на руската армия и по-рано.

Washington Post: Пригожин разкритикува военното ръководство на Русия в разговор с Путин

Washington Post: Пригожин разкритикува военното ръководство на Русия в разговор с Путин

Има напрежение и в обратната посока