Федералната антимонополна служба на Русия (ФАС) е изпратила запитвания до големите търговски вериги "Военторг", "Спортмайстор" и HAKKI за повишаване на цените на униформи, екипировка и оборудване, които се изкупуват от руснаците след мобилизацията, обявена на 21 септември.

За запитването съобщава службата днес, а то е започнато след оплакване на депутати от Държавната дума. Жалби са получени и от граждани, пише "Интерфакс".

"Във връзка с постъпилите жалби от депутати от Държавната дума, както и с оплаквания от граждани за необосновано увеличение на цените на армейското облекло и други военни продукти, ФАС на Русия анализира основателността на промените в цената на тези продукти", се казва в изявление на службата.

Антимополната комисия уточнява, че е изискала информация за динамиката на продажните и покупните цени на стоките през август-септември тази година и обяснения за оценка на основателността на увеличенията на цените.

ФАС също така обръща внимание на търговците за необходимостта от стриктно спазване на изискванията на антимонополното законодателство при осъществяване на търговска дейност и по-специално на недопустимостта на необосновано повишаване на цените в ситуация на възможно нарастване на търсенето на стоки, се казва в съобщението.

След обявяването на мобилизацията на 21 септември руските резервисти, призовани на украинския фронт, се сблъскват с големи проблеми с окомплектоването си. Мобилизираните са принудени да купуват със свои средства специални дрехи и оборудване.

В социалните мрежи се разпространиха видеа от инструктаж на мобилизирани, в което чиновници от военната администрация изброяват както трябва момчетата да си осигурят - от спални чували и туристически постелки до турникети. В едно от видеата съветите включват и евтини дамски превръзки и тампони, които да се използват при раняване в огнестрелно оръжие на фронта.

Има и други видеа в руските социални мрежи - как да приготвим съпруга си за война и как да опаковаме багажа му. В коментарите си жените пишат, че това струва поне няколко десетки хиляди рубли.