Съпруги на руски войници, воюващи в Украйна, се появиха на границата и поискаха да приберат съпрузите си у дома, съобщава "Бизнес инсайдър".

Група от около 20 роднини пътува до военна база в руския град Валуйки в сряда вечерта, съобщи изданието. Валуйки е на около 50 км от Харковска област в Украйна.

Групата, която е предимно от жени, призова съпрузите им да бъдат изведени от Украйна, твърдейки, че са били ранени, биейки се на фронтовата линия.

"Готова съм да ги разкъсам", каза една от жените на служители във военната база. "Те трябва да направят нещо, трябва да вземат решение, трябва да ги измъкнат оттам". "Искаме да бъдат изведени оттам, защото има много ранени", добави тя.

Друг роднина каза, че ако служителите не успеят да им помогнат, тя сама ще отиде на фронта, за да спаси войниците.

Не е ясно дали жените са получили отговорите, които са търсили. Служители помагат на жените да проследят къде са съпрузите им.

Според руския войник Алексей Агафонов, част от 570 мобилизирани войници е била подложена на масирана контраатака, като много от тях са били "разкъсани". Само 130 са оцелели при атаката, според Агафонов. "По-голямата част от нашата част я няма, унищожена е. Беше ад", коментира той пред "Гардиън". "И мнозина, които оцеляха, губят ума си след случилото се. Никой не иска да се връща обратно."

Докладът идва, след като руският министър на отбраната Сергей Шойгу призова войските си да се изтеглят от Херсон, първият голям град и единствената регионална столица в Украйна, превзета от Русия от началото на нейната инвазия през февруари.

Това съобщение отбеляза един от най-значимите неуспехи за Русия досега във войната й в Украйна.

Висшият американски генерал Марк Мили изчисли в сряда, че повече от 100 000 руски войници са били "убити и ранени", откакто Русия нахлу в Украйна.

Пентагонът: По 100 000 жертви и от двете страни на войната в Украйна

Пентагонът: По 100 000 жертви и от двете страни на войната в Украйна

Марк Мили смята, че е много вероятно да няма победител на фронта