Руският министър на отбраната Сергей Шойгу нарежда да започне изтеглянето на войските от западния бряг на река Днепър.

Заповедта на Шойгу се цитира от държавната ТАСС и е първата такава, разпространена от официалните руски канали.

"Продължете с изтеглянето на войските и предприемете всички мерки, за да осигурите безопасното прехвърляне на личния състав, оръжията и оборудването през река Днепър."

Това е възложил военният министър на главнокомандващия руските войски в Украйна Сергей Суровикин, който преди това е докладвал на министъра на отбраната за ситуацията в района.

Новината идва след седмици на украински настъпления към града и евакуация от страна на Русия на останалото цивилно население.

"Ние ще спасим живота на нашите войници и боеспособността на нашите части. Да ги държим на десния (западния) бряг е безполезно. Някои от тях могат да бъдат използвани на други фронтове", заяви Суровикин.

Кирил Стремоусов - вторият човек в Херсон, е загинал

Кирил Стремоусов - вторият човек в Херсон, е загинал

Като причина се посочва автомобилна катастрофа

Руските войски скоро ще бъдат изтеглени от десния бряг на Днепър в района на Херсон и ще заемат "отбранителни линии и позиции, подготвени в инженерно отношение" на левия бряг, каза Суровикин.

Той подчертава, че руските военни са устояли успешно на всички опити за настъпление на украинските сили, които от август до октомври са загубили повече от 9,5 хиляди души убити и ранени в Херсонска област, повече от 200 танка и повече от 500 бойни бронирани машини. Загубите на руските войски са "седем-осем пъти по-малко от тези на противника", уточни генералът.

Според Суровикин, въпреки успешното отблъскване на украинския обстрел, по време на който са свалени 80-90% от ракетите, военните инженери трябва да възстановяват прелезите почти ежедневно. "При тези условия град Херсон и околните населени места не могат да бъдат пълноценно снабдени и функциониращи", заяви той.

Сред причините за решението да се заеме отбрана по левия бряг на Днепър той посочи и заплахата от унищожаване на Каховската водноелектрическа централа, която е обект на постоянни ракетни атаки, което може да допринесе за наводняването на територии надолу по течението. Това ще доведе не само до "значителни жертви сред цивилното население", но и до заплаха от пълна изолация на групировката войски на десния бряг.

От десния бряг, според него, са били евакуирани "всеки, който иска" - повече от 115 хиляди души (в сряда следобед властите в региона говориха за 80 хиляди, които са напуснали). Организирана евакуация бе обявена на 18 октомври и приключи на 7 ноември.

"Като цяло обстановката е стабилизирана", каза Суровикин. Според него всички атаки на Въоръжените сили на Украйна в Купянск и Краснолиманско направление са били отбити. В някои райони руските войски са подновили настъплението. По-специално, в Донбас украинските сили са победени южно от Бахмут, в източните покрайнини на който се водят улични битки.

По-на юг, според него, завършва "освобождаването на Павловка", което, както обяснява изпълняващият длъжността ръководител на ДНР Денис Пушилин, е необходимо за превземането на град Въгледар.

През октомври, според Суровикин, украинските загуби са надхвърлили 12 хиляди души, над 1 хиляди танка и бойни бронирани машини, 30 самолета и хеликоптера. Въпреки това украинските войски не се отказват от опити за настъпление.

Частичната мобилизация, при която в Русия бяха призовани 318 000 души, включително доброволци, "позволи да се увеличи бойният и численият състав на съединенията и войсковите части" и да се създадат "допълнителни резерви", каза Суровикин.

Шойгу инструктира командира на групата да изпрати на предната линия "само военнослужещи с умения по военните си специалности", а преди това да проведе тренировки с военнослужещи с боен опит в тиловите райони. "В подразделенията, окомплектовани от мобилизирани военнослужещи, се заделят офицери, способни да сплотяват военните колективи и да организират изпълнението на задачите във всяка ситуация", разпореди министърът.

Секретарят на Генералния съвет на "Единна Русия" Андрей Турчак, коментира, че изтеглянето в Херсон е защото руската армия близо до Херсон рискува да бъде отрязана от доставки, в такива условия ще бъде изключително трудно да се поддържа защита.

Турчак каза, че в сряда "Единна Русия" е предала на частта на ВДВ близо до Херсон специално оборудване и оборудване, събрано от партията: няколкостотин квадрокоптери и дронове, детектори за мини, термовизионни камери, комуникационно оборудване и мултимедийно оборудване за разузнавателна дейност.

Зеленски: Атака срещу Каховка означава, че Русия губи войната

Зеленски: Атака срещу Каховка означава, че Русия губи войната

Киев твърди, че на 20 октомври, че руските сили са минирали язовира на ВЕЦ Каховка

Правителството в Киев предупреди да не се надценява съобщението, дошло от Москва.

Твърде рано е да се говори за изтегляне, заяви президентският съветник Михайло Подоляк пред агенция "Ройтерс". Докато украинското знаме не се вее над Херсон, не може да се говори за руско изтегляне.

По думите му някои руски войски остават в града, а към региона се изпращат и допълнителни сили. Украинските въоръжени сили се придържат към принципа да се концентрират върху разузнаването, оценката на риска и ефективните контраатаки, каза Подоляк.

Руските окупационни власти вероятно започват нова фаза на евакуации от Херсонска област само преди ден, съобщи Институтът за изследване на войната (ISW) в ежедневната си сводка, след като на 7 ноември приключи евакуацията на цивилни, обявена още в средата на октомври месец. През това време неведнъж украинските официални лица обявиха, че руските сили принуждават цивилното население да напусне домовете си и предупредиха, че войници в цивилни дрехи се настаняват в частни домове

На 4 ноември в Херсон бе въведен денонощен полицейски час, а същия ден лично руският президент Владимир Путин призова цивилните да напуснат града.

От седмица различни източници вече съобщават за тежки боеве в Херсонска област и в близост до областния град, но украинските сили запазват мълчание, каквато тактика възприеха още в началото на контраофанзивата си в Южна Украйна през септември месец. 

Херсон е решаваща стратегическа точка за украинските сили, тъй като е единствената регионална столица, която руснаците контролират. Допълнително районът на Херсон представлява вход към Кримския полуостров, който Русия превзе през 2014 г. Сега украинските сили се опитват да обкръжат този град на западния бряг на река Днепър - поставяйки в капан руските сили там - докато се насочват към инфраструктурата, на която разчитат техните врагове, като например вече неизползваемия Антоновски мост.

Украинският министър на отбраната: Руснаците са готови да предадат Херсон

Украинският министър на отбраната: Руснаците са готови да предадат Херсон

Резников се шегува с руската армия: Имат навика да правят жестове на добра воля

Самата контраофанзива на Украйна започна с пропаганда - повече от месец се тръбеше, че именно Херсонска област ще е първа цел на украинските сили, но премина първо през стремително и изненадващо настъпление в Харковска област.

Въпреки контранастъплението на украинците в края на септември руските окупационни власти проведоха контролирани референдуми, а няколко дни след това и Владимир Путин обяви анексирането на четирите области, включително Херсон.