В Херсон е обявен денонощен полицейски час, това е необходимо за защита на града, заяви назначеният от Русия "вицегубернатор" на Херсонска област Кирил Стремоусов, цитиран от ТАСС.

"В град Херсон е обявен полицейски час, който ще продължи 24 часа, денонощно, за да можем да защитим нашия град", каза Стремоусов във видеообръщение, разпространено в канала му в "Телеграм".

Западни медии коментират, че това може да означава началото на украинската офанзива за града.

По-рано руският президент Владимир Путин също призова за евакуация на цивилните жители на града, като по този начин призна за влошаващата се обстановка в единствения, контролиран от Русия, областен център в Украйна.

Руската окупационна администрация в Херсонска област, една от четирите украински провинции, които Путин анексира на церемония в Кремъл през септември, призоваха цивилните да напуснат западната част на региона, където украинските сили си върнаха някои позиции през последните седмици.

В четвъртък назначеният от Русия заместник-губернатор на Херсон Кирил Стремоусов отправи няколко видеоапела към цивилните да напуснат частта от провинцията на западния бряг на река Днепър. Той каза, че руските сили вероятно скоро ще предадат западния бряг на Днепър на Украйна.

Според министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников Русия е потенциално готова да се оттегли от Херсонска област.

Резников отбеляза, че Русия има навика да "демонстрира жестове на добра воля" и посочи като пример отстъплението от района на Киев и Змийския остров.

"Мисля, че те са потенциално готови за още един акт на добра воля по отношение на десния бряг на Днепър, в Херсонска област и района, но за това те все пак ще трябва да загубят част от потенциала си поради ответните действия на Въоръжените сили на Украйна", каза Резников.

Дъждовното време в района на Херсон също влияе на боевете, каза той, и руснаците използват напоителни системи и канали, които са в изобилие в района на Херсон, като окопи.

Сутринта на 3 ноември знамето на Русия изчезна от сградата на областната администрация в анексирания Херсон. На 28 октомври официално приключи евакуацията на цивилното население от Херсон - според назначените власти от 100 000 души, живеещи на левия бряг на Днепър, бяха изведени над 70 000 души. 

Херсонска област, по-голямата част от която Русия окупира малко след началото на военната си кампания в Украйна на 24 февруари, се смята за стратегическа, тъй като осигурява контрол както върху сухопътния достъп, така и върху голяма част от водоснабдяването на Крим, който Русия анексира през 2014 г. Херсон остава и единствената регионална столица, която Русия е превзела от февруари насам.

Началникът на украинското разузнаване: Херсон може да бъде освободен преди края на ноември

Началникът на украинското разузнаване: Херсон може да бъде освободен преди края на ноември

Крим ще бъде освободен с военни средства догодина, убеден той