Началникът на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов заяви, че операцията по освобождаването на Херсон може да приключи преди края на ноември, цитира думите му Руската служба на Би Би Си

В интервю за американското издание The Drive той каза още, че сега в града са базирани "най-обучените и боеспособни" руски части, повечето от които парашутисти, както и специални части и морска пехота.

Буданов даде подробно интервю за проекта The War Zone, в което между другото оцени броя на боеспособните руски военни в Херсонска област на 40 000 души.

В отговор на предположението на журналистите, че предстоят кървави битки за Херсон, Буданов каза: "Опитваме се да избегнем това, доколкото можем, но няма да можем да го направим без бой".

Началникът на Главното управление на военното разузнаване на Украйна беше попитан дали въоръжените сили на Украйна планират да обкръжат града и да изолират разположените там войски, на което той отговори: "Точно това се опитваме да направим. Но те се изправят срещу нас в покрайнините и има битки всеки ден."

Според Буданов Русия е мобилизирала около 220 000 души, а в руската групировка в Украйна действат 170 000 военнослужещи.

Руската армия може да взриви пътя, който минава покрай язовира близо до водноелектрическата централа Каховская, така че украинската техника да не може да премине през него, както и шлюзове на язовира, което ще доведе до "частично разрушаване на съоръжението". (Украйна по-рано каза, че руската армия е минирала водноелектрическата централа в Каховка и че тя може да бъде взривена, което ще наводни огромни територии надолу по Днепър. Руските власти твърдят, че Украйна крои планове да взриви язовира.)

Британското разузнаване: Русия се готви за отстъпление от Херсон

Британското разузнаване: Русия се готви за отстъпление от Херсон

Извозването на останките на княз Потьомкин е важен знак

Ръководителят на военното разузнаване коментира заплахата от нападение срещу западните райони на Украйна от територията на Беларус. Той каза, че Москва "мечтае да прекъсне линиите за доставка" на западни оръжия през Западна Украйна, но руската групировка в Беларус според него е само около 4300 войници, като около 80% от тях са новомобилизирани. Буданов засега не счита вероятността от такава атака за висока, но отбелязва, че ситуацията може да се промени, ако Русия загуби Херсон.

Той каза, че Украйна ще си върне контрола над Крим с военни средства и това може да стане през следващата година.

Според него през следващата година Русия може да използва срещу Украйна иранските балистични ракети с малък обсег "Фатих-110" и "Золфагар". Наскоро в медиите се появиха публикации, че Москва се опитва да получи такова оръжие от Иран. Русия продължава официално да отрича получаването на ирански оръжия, въпреки че има достатъчно доказателства за използване на дронове камикадзе "Шахид" срещу Украйна. Буданов смята за сериозна заплахата от иранските балистични ракети, тъй като "те за разлика от руските се отличават с доста висока точност, много висока скорост и тези качества са доказани в бойни условия".

Голям е политическият залог за Путин в битката за Херсон

Голям е политическият залог за Путин в битката за Херсон

Освобождението на Херсон от Украйна би могло да накара Путин да използва "мръсна бомба"