Британското военно разузнаване видя в преместването на тленните останки на княз Григорий Потьомкин знак за готовността на Русия да се оттегли от Херсон, окупиран в самото начало на нахлуването в Украйна, съобщава Руската служба на Би Би Си.

На 27 октомври назначеният от Русия губернатор на окупираната част от Херсонска област в Украйна, Владимир Салдо, съобщи, че от Херсон се извеждат не само хора, но и останките на известния руски държавник от 18 век, припомнят авторите на доклада.

"Транспортирахме паметника на (маршал Фьодор) Ушаков. Транспортирахме останките на Негово светло височество княз Потьомкин от църквата "Св. Екатерина" и самия паметник на левия бряг. Както и (паметниците) на Суворов и Маргелов", каза Салдо.

В руската национална история Потьомкин е тясно свързан с Украйна и евакуацията на останките му подчертава значението, което руският президент придава на историческото си оправдание за инвазията, според резюмето на британското разузнаване.

Голям е политическият залог за Путин в битката за Херсон

Голям е политическият залог за Путин в битката за Херсон

Освобождението на Херсон от Украйна би могло да накара Путин да използва "мръсна бомба"

Това символично изнасяне на останките на Потьомкин и евакуация на жителите на Херсон вероятно предупреждават за намеренията на Русия да ускори отстъплението от района, казват авторите на доклада.

Като подтвърждение, че Москва понася тежки загуби, чеченският лидер Рамзан Кадиров обяви, че 23-ма от неговите бойци са били убити в битките около Херсон тази седмица, а 58 са били ранени.

Въпреки че съюзникът на Кремъл рядко разкрива поражения, той призна, че загубите са били "големи в този ден".

На 25 октомври Олексий Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, предположи, че освобождаването на Херсон ще бъде една от най-тежките битки по време на тази война, тъй като на фона на напускането на гражданската окупационна администрация и други структури, както и изселването на цивилни, Русия продължава да струпва значителен брой свои войски и въоръжение там. Според него няма признаци, че руските войски ще предадат доброволно Херсон.

По-рано оперативното командване "Юг" съобщи, че въоръжените сили на Украйна вече са освободили повече от 90 населени места в Херсонска област.

Резников: Дъждът забавил украинското настъпление в Херсонска област

Резников: Дъждът забавил украинското настъпление в Херсонска област

Арестович очаква именно в Херсон най-тежката битка във войната