Иран е обещал да предостави на Русия ракети земя-земя, както и още дронове, казаха пред Ройтерс двама висши ирански служители и двама ирански дипломати. Това се очаква да разгневи значително Съединените щати и други западни сили.

Сделката е била договорена на 6 октомври, когато първият вицепрезидент на Иран Мохамад Мохбер, двама високопоставени служители на Революционната гвардия на Иран и служител от Върховния съвет за национална сигурност посетиха Москва за разговори с Русия относно доставката на оръжията.

"Руснаците поискаха повече дронове и ирански балистични ракети с подобрена точност, особено семействата ракети "Фатих" и "Золфагар"", е заявил неофициално ирански дипломат.

Западен служител, информиран по въпроса, го потвърди, като каза, че има споразумение между Иран и Русия за предоставяне на балистични ракети земя-земя с малък обсег, включително "Золфагар".

Иранският дипломат отхвърли твърденията на западни служители, че подобни трансфери нарушават резолюцията на Съвета за сигурност на ООН от 2015 г.

"Къде се използват не е проблем на продавача. Ние не вземаме страна в украинската криза като Запада. Искаме край на кризата с дипломатически средства", каза дипломатът.

Украйна съобщи за поредица от руски атаки с ирански дронове "Шахид-136" през последните седмици. Иран отрече да е доставял дроновете на Русия, докато Кремъл във вторник отрече неговите сили да са използвали ирански дронове за атака срещу Украйна.

На въпрос дали Русия е използвала ирански дронове в кампанията си в Украйна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Кремъл не разполага с информация за използването им.

"Използва се руска техника с руска номенклатура", каза той. "Всички допълнителни въпроси трябва да се отправят към Министерството на отбраната. Министерството не отговори веднага на искане за коментар.

Появата на ирански ракети в допълнение към безпилотните самолети в арсенала на Москва във войната с Украйна би повишила напрежението между Иран и САЩ и други западни сили.

Държавният департамент на САЩ заяви, че ирански дронове са били използвани в понеделник при сутрешна атака срещу украинската столица. Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер също обвини Техеран в лъжа, когато каза, че ирански дронове не се използват от Русия в Украйна.

Европейски дипломат каза, че според оценката на неговата страна на Русия й е по-трудно да си произвежда оръжия предвид санкциите върху нейния индустриален сектор и затова се насочва към внос от партньори като Иран и Северна Корея.

Привършват ли руските прецизни ракети?

Привършват ли руските прецизни ракети?

Каква е ролята на иранските дронове?

Дроновете и ракетите са логична следваща стъпка", каза европейският дипломат.

Запитан за продажбите на ирански ракети земя-земя на Русия, високопоставен военен служител на САЩ каза: "В момента нямам какво да добавя по въпроса."

Притиснати от западните икономически санкции, управляващите в Иран искат да засилят стратегическите връзки с Русия срещу възникващия, подкрепян от САЩ арабско-израелски блок от Персийския залив, който може да измести баланса на силите в Близкия изток още повече срещу Ислямската република.

Управляващите в Иран също са под натиск от обхваналите страната демонстрации, които бяха разпалени от смъртта в ареста на 22-годишна жена, задържана за "неподходящо облекло".

Няколко държави от Европейския съюз призоваха в понеделник за санкции срещу Иран заради доставката му на безпилотни самолети за Русия, тъй като блокът се споразумя за отделен набор от санкции за потушаването на протестите от Техеран.

Източноевропейски служител, който проследява оръжейната дейност на Русия, каза, че те разбират, че тази оръжейна сделка се случва, въпреки че няма конкретни доказателства в подкрепа на това. Служителят каза, че е взето решение от иранския и руския лидер да се продължи с прехвърлянето.

Москва изрично поиска ракети с малък обсег земя-земя "Фатих 110" и "Золфагар" и доставката ще се случи след максимум 10 дни, каза друг ирански дипломат.

Твърди се обаче, че иранските власти са отказали още преди месеци продажбата на Русия на дронове с голям обхват "Араш 2", тъй като се опасяват технологията им да бъде разкрита от САЩ в Украйна.

Киев обвини Иран за убийствата на украинци при руските атаки

Киев обвини Иран за убийствата на украинци при руските атаки

"Страна, която потиска собствения си народ, сега дава чудовищни ​​оръжия за масови убийства в сърцето на Европа"