Европейският съюз се подготви да наложи санкции на Иран в понеделник заради репресии срещу човешките права и няколко министри предупредиха за отделни, нови санкции, ако се докаже участието на Техеран във войната на Русия срещу Украйна, предава Ройтерс.

Министрите от ЕС са готови да наложат забрани за пътуване и да замразят активите на около 15 иранци, замесени в правителствените репресии, започнали миналия месец срещу демонстранти, възмутени от смъртта в полицейския арест на 22-годишната Махса Амини.

"Днес ще стартираме... пакет от санкции, който ще държи отговорни онези, които са виновни за бруталните престъпления срещу жени, младежи и мъже", каза германският външен министър Аналена Бербок пред репортери при пристигането си на срещата в Люксембург.

"Сред изброените е така наречената "морална полиция" - морална полиция всъщност е погрешно наименование, ако видите какви престъпления се извършват там."

Великобритания наложи санкции на моралната полиция в Иран

Великобритания наложи санкции на моралната полиция в Иран

Заради репресии срещу жените в страната

Допълнителните санкции на ЕС срещу Иран няма да се ограничават до включване в черния списък на някои лица, ако се докаже участието на Техеран във войната на Русия срещу Украйна, каза външният министър на Люксембург Жан Аселборн.

"Тогава вече няма да става дума за някои лица, които да бъдат санкционирани", каза той пред репортери при пристигането си за срещата на ЕС.

Страните от ЕС като цяло са съгласни, че трябва да бъдат наложени санкции на Иран, ако разследването докаже, че страната е предоставила на Русия дронове, използвани при атаки в Украйна, каза полският външен министър в понеделник след среща с колегите си в Брюксел.

Украйна съобщи за поредица от руски атаки с ирански дронове "Шахид-136", наричани от Русия "Геран-2" през последните седмици. Иран отрича да е доставял дроновете на Русия, а Кремъл не е коментирал.

"Това, което можем да видим сега: ирански дронове очевидно се използват за атака в центъра на Киев, това е жестокост", каза външният министър на Дания Йепе Кофод, като заяви, че ЕС трябва да предприеме и "конкретни стъпки" в отговор на репресиите срещу протестиращи в ислямската република.

Русия продължава атаките с дронове в цяла Украйна

Русия продължава атаките с дронове в цяла Украйна

Най-малко четирима души са загинали в Киев

Франция и Германия, двете страни по ядрената сделка с Иран от 2015 г., ясно дадоха да се разбере, че смятат, че са необходими нови санкции във връзка с дроновете, използвани от Русия, като се има предвид, че подобни трансфери нарушават резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

ЕС може да реши да премине към налагане на нови санкции срещу Иран по въпроса, според двама дипломати, участващи в подготовката на разговорите между министрите, въпреки че не се очакват подробни решения в понеделник.

"Ние ще търсим конкретни доказателства за участието (на Иран във войната в Украйна)", каза Жозеп Борел пред репортери, докато пристигна за срещата, добавяйки, че Дмитро Кулеба от Украйна ще вземе участие в дебата.

ЕС проверява замесен ли е Иран във войната в Украйна

ЕС проверява замесен ли е Иран във войната в Украйна

Съюзът може да наложи нови санкции срещу Техеран