Европейският съюз търси конкретни доказателства за възможно участие на Иран във войната на Русия срещу Украйна. Това заяви върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

Украйна съобщи за поредица руски атаки с ирански дронове "Шахид-136" през последните седмици. От своя страна Техеран отрича да е доставял дронове на Русия, а Кремъл не е излязъл с официален коментар по случая.

Ще търсим конкретни доказателства за участието на Иран във войната в Украйна, посочи Борел при пристигането си за срещата на външните министри на ЕС в Люксембург. Той добави, че украинският външен министър Дмитро Кулеба от Украйна също ще вземе участие в срещата.

ЕС може да реши да наложи нови санкции срещу Иран във връзка с казуса, считат двама дипломати, участващи в подготовката на разговорите между министрите. Не се очакват обаче подробни решения още днес.

Външният министър на Дания Йепе Кофод бе категоричен, че Съюзът трябва да реагира остро на новите въздушни атаки срещу Киев, където дронове удариха сгради близо до централната жп гара в час пик тази сутрин.

Франция: Продажбата на ирански дронове на Русия нарушава резолюцията на ООН

Франция: Продажбата на ирански дронове на Русия нарушава резолюцията на ООН

Външното министерство на страната ще координира отговора си с ЕС

"Това, което виждаме сега - ирански дронове очевидно се използват за атака в центъра на Киев, това е зверство", подчерта той, допълвайки, че ЕС трябва да предприеме "конкретни стъпки" в отговор на това, както и на репресиите от страна на Техеран срещу протестиращите в страната.

Вчера американският Институт за изследване на войната (ISW) съобщи, че Русия може да е подписала нов договор с Иран за доставка на безпилотни самолети "Араш-2".

Миналата седмица пък Институтът посочи, че руските войски може би са разположили ирански военни експерти в окупираните територии на Украйна, които да обучават руските сили за използването на иранските дронове "Шахид-136".

Британското разузнаване твърди, че иранските дронове не са оправдали очакванията на Москва.

Иран отрича да доставя оръжия на Русия срещу Украйна

Иран отрича да доставя оръжия на Русия срещу Украйна

Според Техеран оръжейната подкрепа на двете страни забавя шанса за мир

Русия използва безпилотни летателни апарати, произведени в Иран, поне от август тази година. Става въпрос за дронове камикадзе от типа "Шахид-136".

Русия използва този тип дронове и в мащабната вълна от въздушни удари, извършени на 10 октомври.

Тези летателни апарати се движат с ниски скорости на ниска височина, което ги прави лесни мишени за конвенционалната противовъздушна отбрана. В същото време е реалистично да се предположи, че Русия е постигнала известен успех в нанасянето на удари с тях.

Преди дни Иран отрече да доставя на Русия оръжия за бойни операции в Украйна.

Русия подписала сделка с Иран за нови бойни дронове

Русия подписала сделка с Иран за нови бойни дронове

Бойната машина на Кремъл буксува в Украйна