Руските сили извършиха масивна ракетна атака срещу над 20 украински града, включително Киев, на 10 октомври. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са изстреляли над 84 крилати ракети и 24 атаки с дронове, 13 от които са извършени с произведени в Иран Shahed- 136 дрона.

Това се казва в поредния анализ на хода на бойните действия на Института за изследване на войната (ISW). 

Украинската противовъздушна отбрана е свалила 43 крилати ракети, 10 дрона Шахед-136 и 3 неуточнени дрона. Руските сили изстреляха ракети от 10 стратегически бомбардировача, действащи в Каспийско море и от Нижни Новгород, системи за балистични ракети с малък обсег на действие "Искандер" и 6 ракетоносачи в Черно море. Руските сили изстреляха безпилотните самолети Shahed-136 от Крим и Беларус.

Украинските медии съобщиха, че руските ракетни удари са поразили 70 цели, включително 29 критични инфраструктурни обекта, 4 високи сгради, 35 жилищни сгради и училище.

Зеленски: Войната в Украйна обедини света срещу Русия

Зеленски: Войната в Украйна обедини света срещу Русия

След поредния тежък ден на атаки

Руският президент Владимир Путин твърди, че е наредил ракетните удари по украинската инфраструктура като отмъщение за "терористичен акт" при моста през Керченския проток, вероятно отчасти за да се хареса на руския провоенен националистически лагер, който настоява за такова отмъщение.

Путин обвини Украйна по време на срещата си с руския Съвет за сигурност в извършване на терористични актове срещу руска цивилна и критична инфраструктура, а именно срещу Керченския мост, Курската атомна електроцентрала (АЕЦ) и сегменти от газопреносната система "Турски поток".

Украинските власти не са поели официално отговорност за експлозията на моста на Керченския пролив.

Украинското главно военно разузнавателно управление (ГУР) също съобщи, че Путин е планирал тази атака преди експлозията на Керченския мост и ако това е вярно, може да означава, че Путин е планирал тази атака за отклоняване на провалите на Харков-Изюм-Лиман.

Путин ще бъде суров с Украйна и я сравни с терористична организация

Путин ще бъде суров с Украйна и я сравни с терористична организация

Вече не е възможно да се оставят без отговор подобни престъпления

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу също присъства на срещата въпреки спекулациите, че Путин ще го принуди да подаде оставка, което може да предполага, че Путин се е спрял да отговори само на едно от исканията на провоенната общност в този момент.

Путин подчерта, че ще предприеме пропорционална ескалация при всякакви бъдещи ответни действия. Той заяви, че ако Украйна продължи да извършва "терористични атаки срещу (руската) територия, тогава руските отговори ще бъдат сурови и техният мащаб ще съответства на нивото на заплаха за Руската федерация". Тази декларация за пропорционалност предполага, че Путин възнамерява да продължи да се изкачва по стълбата на ескалацията стъпало по стъпало и предпазливо, вместо да скача към по-драматични мерки като използването на ядрени оръжия. Путин може също така да има предвид да изпрати съобщение до руския провоенен лагер, че трябва да управляват очакванията си за продължаващо ежедневно бомбардиране на Украйна, подобно на това, проведено днес.

Руските военни блогъри, от своя страна, приветстваха ударите и разпространиха изявлението на заместник-председателя на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев, че скоро ще последват още атаки срещу Украйна.

Украинското и западното разузнаване по-рано съобщиха, че Русия е изразходвала значителна част от своите високо прецизни ракети и Путин вероятно знае по-добре от Медведев или блогърите, че не може да поддържа атаки с такава интензивност много дълго.

Руските атаки от 10 октомври пропиляха някои от намаляващите прецизни оръжия на Русия срещу цивилни цели, за разлика от военни значими цели. Руското министерство на отбраната (МО) заяви, че руските сили успешно са изпълнили мисията за нанасяне на удари по украински военни командни центрове, сигнална инфраструктура и енергийни системи в Украйна.

Социалните медии показват, че руснаците вместо това удрят детска площадка, парк, германско консулство и бизнес център сред други невоенни цели.

ISW: Ударът по Кримския мост - националисти открито критикуват Путин

ISW: Ударът по Кримския мост - националисти открито критикуват Путин

Кремъл е започнал лов на висши военни

Украинската противовъздушна отбрана също свали половината от руските безпилотни самолети и крилати ракети. Руските атаки срещу украинската енергийна мрежа вероятно няма да сломят волята на Украйна да се бие, но използването на ограничените й доставки от прецизни оръжия от страна на Русия в тази роля може да лиши Путин от възможности да прекъсне продължаващите украински контраофанзиви в Херсонска и Луганска области.

Малко вероятно е руските и беларуските сили да атакуват Украйна от север, въпреки изявлението на беларуския президент Александър Лукашенко от 10 октомври, че Беларус и Русия са се съгласили да разположат Регионалната групировка на силите на съюзната държава (RGV) — стратегическо формирование от руски и беларуски части, натоварени със защитата на съюзна държава. Лукашенко заяви, че на 7 октомври той и руският президент Владимир Путин са се договорили за неуточнено "разгръщане" на руско-беларуския RGV във "връзка с ескалацията по западните граници на съюзната държава", но не са дефинирали ясно параметрите на разполагането.

Лукашенко заяви, че над хиляда руски военнослужещи ще бъдат разположени в Беларус и че руско-беларуска група е започнала да се формира на 8 октомври.

Руският компонент на всички RGV формирования в Беларус вероятно ще се състои от мобилизирани мъже с ниска готовност или наборници, които вероятно няма да представляват значителна конвенционална военна заплаха за Украйна.

Руският компонент на RGV се състои от елементи на 1-ва гвардейска танкова армия, 20-та общовойскова армия и въздушнодесантни части - формирования, които всички са претърпели тежки бойни загуби в Украйна и имат силно намалена бойна способност.

След взрива на Кримския мост: Беларус и Русия сформират съвместна военна група

След взрива на Кримския мост: Беларус и Русия сформират съвместна военна група

Заради "обтягането на напрежението"

Репортер на Kyiv Post твърди, че руските войници масово се разгръщат в Беларус чрез вагони за добитък без механизирано оборудване на 10 октомври - характеристика, съответстваща на оценката на ISW.

ISW по-рано оцени, че украинските доклади от края на септември за Беларус, който се готви да приеме 20 000 мобилизирани руски мъже, показват, че Русия се надява да използва беларуски военни съоръжения и инфраструктура, за да задържа и потенциално да обучава новомобилизираните руски сили, но остава изключително малко вероятно те да са водещи индикатори за предстоящо беларуско участие в Украйна от името на Русия.

Кремъл може да се опита да използва допълнителни руски сили в Беларус, за да фиксира украинските сили близо до Киев и да предотврати тяхното предислоциране другаде, за да участват в контраофанзиви. ISW по-рано оцени, че Лукашенко не може да си позволи вътрешните последици от беларуското участие в Украйна.

ISW също така оценява, че Русия няма способността бързо да формира сухопътна ударна сила от нулата или от съществуващи части в Беларус. Украинският генерален щаб съобщи, че не е забелязал индикатори за формиране на настъпателни групи от руски сили в Беларус и изрично заяви, че "няма заплаха от нападение от територията на Република Беларус към 10 октомври".

Украинските сили продължиха настъпателните операции в западната част на Луганска област на изток от река Оскил в посока Сватово и Кремина на 9 и 10 октомври и вероятно са освободили над 200 квадратни километра територия в западната част на Луганска област към 10 октомври.

Украинските сили превзеха Стелмаховка (17 километра западно от Сватово) на 9 октомври, а ръководителят на администрацията на Луганска област Сергей Гайдай потвърди, че украинските сили са освободили няколко населени места на линията река Оскил-Кремина, включително Новолюбовка, Невске, Хрековка, Новоехоривка, Надя и Андриевка.

Снимки, публикувани на 9 октомври, показват как украинските сили унищожават руски танк в Новоселивске на 15 км северозападно от Сватово на магистралата Сватово-Купянск.

Руското министерство на отбраната (МО) съобщи, че украинските сили са се опитали неуспешно да пресекат река Жеребец близо до Макеевка и Райгородка (приблизително 12 км югозападно от Сватово) на 10 октомври. Руски милблогър твърди, че руските сили са контраатакували и превзели Терни на 10 октомври, въпреки че ISW не може да потвърди това твърдение.

Оценката на ISW за фронтовата линия на украинските сили поставя украинските сили в рамките на 20 км от западната страна на Сватово.

Руските сили вероятно подготвят защита в Старобилск и Сватово в отговор на северната контраофанзива на Украйна. Руски милблогър съобщи, че групата Вагнер е разположила приблизително 1000 служители в групата на руските сили в Лисичанск, за да подсили сектора Луганск и да установи отбранителна линия, която ще премине от Лисичанск по река Северски Донец обратно до международно признатите граници на Русия на 9 октомври.

Съобщава се, че видео в социалните медии показва руски сили в Старобилск, принуждаващи ученици да копаят окопи на 9 октомври.

Хайдай съобщи, че руските сили са взривили железопътни и мостови прелези край Сватово, поставят мини и са продължили да подготвят отбраната в района на 10 октомври.

Най-малко 350 хиляди руснаци са избягали от мобилизацията

Най-малко 350 хиляди руснаци са избягали от мобилизацията

Това са изчисления въз основа на открити данни

Мобилизацията в Русия е друга тема, която анализът засяга. 

Тя продължава да се сблъсква с бюрократични и логистични предизвикателства. Руските съдебни регистри сочат, че годините на корупция и дребни кражби на военни доставки сред руския военен персонал са направили руското Министерство на отбраната (МО) неспособно да осигури на мобилизираните войски основни нужди като защитно оборудване, оръжия, медицински и лични консумативи.

BBC съобщи на 10 октомври, че руските военни гарнизони са осъдили най-малко 558 мъже за кражба на дрехи и са издали 12 000 присъди за измами и над 700 присъди за присвояване през последните осем години.

Откраднатото оборудване включва стоки на стойност милиони рубли, вариращи от бронежилетки, ботуши и дизелово гориво до сапун, тоалетна хартия и чорапи.

Данните от тези присъди вероятно представляват малка част от корупцията в руската армия. Губернаторът на руската република Марий Ел призна, че проблемите с доставките на руското МО засягат мобилизираните войски, обеща да отстрани проблемите и приписа предизвикателствата на непознаването на нуждите на мобилизираните мъже.

Руското министерство на отбраната (МО) продължава да зависи от прокси сили, мобилизирани и договорни войници, които намират начини да осигурят собствено оборудване. Руските власти откриха център за подкрепа на мобилизираните войници, събиращ "хуманитарна помощ" в Новосибирския държавен университет.

Един руски блогър публикува връзка към групово финансиране за оборудване за руския прокси 208-ми казашки полк. Друг публикува връзка за групово финансиране за силите на Русия, Луганската народна република и Донецката народна република на 9 октомври. Двама други публикуваха снимки и видеоклипове на термични прицели и дронове, закупени с групово финансиране от абонати на канала на 9 октомври.

Недостигът на руски физически доставки се простира отвъд оборудването на руските войници. Украинският генерален щаб съобщи на 9 октомври, че руското ръководство преговаря с други страни за закупуване на допълнителни артилерийски снаряди, минометни снаряди и компоненти за ракетни системи. Украинският генерален щаб съобщи, че беларуските военни складове и арсенали остават друг източник за снабдяване и че беларуските власти планират да изпратят 13 влака с боеприпаси и друго неуточнено оборудване от Беларус в Русия.

Руските граждани продължават да се съпротивляват на мобилизацията в Русия. На 9 октомври неизвестно лице извърши палеж срещу служба за набиране на военна служба в Архангелское, Башкортостан.

Един руски военен блогър публикува на 9 октомври, че Северна Осетия не е изпълнила квотата си за частична мобилизация и е мобилизирала само 40% от целта на региона.

Друг военен блогър заяви, че ситуацията с мобилизационната престъпност е най-лоша във Владикавказ, чийто кмет е на почивка в Турция.

Руски източник съобщи, че председателят на Държавния съвет на окупационния Крим Владимир Константинов обяви плановете си да предложи официално федерален закон, забраняващ на мъжете в списъка на военната регистрация да бягат от Русия, за да избегнат мобилизация.

Константинов предложи Русия да маркира онези, които вече са избягали, като "под чуждо влияние" и да попречи на осъдените за дискредитиране на руската армия или избягване на служба да гласуват или да заемат длъжност до 10 години след заличаването на присъдата.

Съобщава се, че подкрепяните от Русия окупационни власти са създали обекти в Северодонецк за мобилизиране на украинци на 9 октомври. Центърът за украинска съпротива съобщи на 9 октомври, че руските сили дават приоритет на мобилизирането на украинци с опит, но също така се стремят да запълнят недостига на персонал с необучени и неподходящо екипирани наборници.