На 8 октомври мащабна експлозия повреди моста през Керченския проток, който свързва окупирания Крим с Русия. Сателитните снимки на Maxar показват, че експлозията е разрушила едното платно на пътния мост и е повредила близката железопътна линия. Руският следствен комитет заявява, че камион се е взривил на моста и е запалил седем цистерни с гориво на железопътната линия.

Малка част от руските милиблогъри спекулират, че украинските диверсанти са използвали лодка, за да взривят моста откъм морето, въпреки че няма видими доказателства за подобно заключение.

Това обобщава Институтът за изследване на войната (ISW).

Зеленски: Настъплението на армията ни продължава

Зеленски: Настъплението на армията ни продължава

Руските войници имат две възможности, припомни Зеленски

Експлозията няма да прекъсне трайно критичните руски наземни комуникационни линии към Крим, но последиците от нея вероятно ще увеличат търканията в руската логистика за известно време. Пътният мост изглежда поне частично функциониращ, а железопътният мост не е претърпял значителни структурни повреди според руските доклади, които като цяло изглеждат правдоподобни въз основа на наличните видеоматериали. Руските кадри показват хора, които се разхождат по повредения пътен мост, и влак, който се движи по железопътния мост.

Ръководителят на окупирания Крим Сергей Аксьонов твърди, че останалото платно на моста е отворено за автомобили и автобуси след щателна проверка за сигурност, но камионите трябва да се придвижват с ферибот. Срутеното платно на моста ще ограничи движението на руските военни, докато не бъде ремонтирано, което ще принуди някои руски сили да разчитат на фериботната връзка за известно време.

Путин нареди на ФСБ да охранява Кримския мост

Путин нареди на ФСБ да охранява Кримския мост

Освен това силовата служба поема стратегически енергийни трасета

Руските сили вероятно все още ще могат да транспортират тежко военно оборудване чрез железопътната линия. Руските власти обаче вероятно ще засилят проверките за сигурност на всички превозни средства, преминаващи по моста, което ще доведе до допълнителни забавяния в придвижването на руско военно оборудване, личен състав и доставки към Крим. Путин вече подписа указ за засилване на протокола за сигурност на моста под надзора на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).

Някои националистически гласове отбелязаха, че Путин и близкото му обкръжение не реагират незабавно на нападението срещу символичния мост, като за първи път отправиха директна критика към Путин. Един милблогър предупреди, че ако Путин не предприеме ответни действия, това "ще бъде погрешно прието за слабост, проявена от самия президент".

Друг блогър отбеляза, че е лицемерно Кремъл да призовава руснаците да се сплотят зад Путин, ако той не е в състояние да коментира важни събития като потъването на "Москва", размяната на пленници, включително бойци от "Азовстал", или рухването на фронта край Харков.

Руските блогъри и пропагандатори призоваха Кремъл да възобнови ударите по украинската инфраструктура, но не отправиха призиви към Русия да използва тактическо ядрено оръжие срещу Украйна.

Експерт: Взривът на Кримския мост е удар по Кремъл

Експерт: Взривът на Кримския мост е удар по Кремъл

Информационната война е в нова фаза

Украински и руски източници твърдят, че Кремъл е набелязал за мишена някои висши военни командири след експлозията на Керченския мост, но към момента на публикуване на статията тези данни не са потвърдени. Украинското Главно управление на военното разузнаване (ГРУ) съобщи, че на 8 октомври Кремъл е задържал, арестувал и блокирал неуточнени военни служители и е наредил на частите на елитната дивизия с отделно оперативно предназначение "Дзержински" да влязат в Москва.

ISW посочва, че не може да потвърди слуховете в руските социални медии, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб армейски генерал Валерий Герасимов са свалени и на тяхно място са назначени губернаторът на Тула Алексей Дюмин и заместник-главнокомандващият сухопътните войски генерал-лейтенант Александър Матовников.

Захарова реагира срещу изказване на естонския външен министър за взривяването на Кримския мост

Захарова реагира срещу изказване на естонския външен министър за взривяването на Кримския мост

Тя прави аналогия с диверсията срещу Северен поток

В момента е ясно, че продължава настъплението на украинските сили в района на Харков, в Луганска и Херсонски области.

Москва официално потвърди, че руската армия води тежки отбранителни боеве.