Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който прехвърли охраната на Кримския мост на Федералната служба за сигурност (ФСБ), писа Би Би Си.

"Да се възложи на Федералната служба за сигурност на Руската федерация правомощието да организира и координира мерките за защита на транспортния преход през Керченския проток, енергийния мост на електропреносната мрежа Руска федерация-Кримски полуостров и главния газопровод Краснодарски край-Крим по време на експлоатацията им", се казва в документа, публикуван на сайта на Кремъл.

Кримският мост е взривен с камион с експлозиви, трима са загинали

Кримският мост е взривен с камион с експлозиви, трима са загинали

Според УНИАН това е операция на украинските спецслужби

Според публични данни преди това голяма руска извънведомствена агенция за сигурност е осигурявала охраната на моста.

Припомняме, че рано тази сутрин камион с експлозиви се взриви при преминаване през моста, като при взрива са загинали трима души и възникна пожар в преминаващ в съседство товарен влак с цистерни с петрони продукти. В резултат на експлозията се сринаха две секции от едното пътно платно, но другото платно, както и железопътното трасе не са пострадали.

Ръководителят на региона също така добави, че фериботът "Керч-2" ще започне работа след два часа, за товарния транспорт се препоръчва да го използва него вместо Кримския мост. По-рано Аксьонов съобщи, че до края на деня се планира да се пусне и железопътното движение по моста.

Полицията е установила, че камионът, за който се предплага, че е предизвикал взрива е собственост на Самир Юсубов, който обаче твърди, че не го е управлявал в момента на взрива. Камионът само се водел на негово име, но с него работил чичо му, а самият Юсубов в момента е извън Русия. В дома на близките му, който се намира някъде в Краснодарския край в Южна Русия се извършва обиск. Юсубов твърди пред канала в "Телеграм" Baza, че няма нищо общо с взрива.