Експлозия причини частичното срутване на Кримския мост, свързващ анексирания полуостров с Русия в събота, увреждайки ключова артерия за доставки на фона на военните трудности на Кремъл в Южна Украйна. Трима души са загинали при взрива, съобщиха руските власти, цитирани от Associated Press.

Председателят на подкрепяния от Кремъл регионален парламент на Крим веднага обвини Украйна, въпреки че Москва засега не посочва виновни. Украински официални лица многократно заплашиха да ударят моста и някои от тях вече похвалиха нападението, но Киев не пое отговорност.

Въпреки това украинската агенция УНИАН, като се позовава на собствени източници, твърди, че  взривяването на моста е операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ). От СБУ обаче заявяват, че ще коментират всички подобни "случки" след "окончателната победа на Украйна".

Мостът бе атакуван само ден след като руският президент Владимир Путин навърши 70 години, нанасяйки му унизителен удар, който може да го накара да вдигне залозите във войната срещу Украйна.

Националният комитет за борба с тероризма на Русия заяви, че камион с експлозиви е причинил запалване на седем железопътни вагона, превозващи гориво, което е довело до "частично срутване на две секции на моста". Мъж и жена, които са се возили в превозно средство , пътуващи по моста, са убити от експлозията и телата им са извадени, съобщи следственият комитет на Русия. Не се предоставят подробности за третата жертва.

19-километровият мост през Керченския пролив, свързващ Черно и Азовско море, беше открит през 2018 г. и е най-дългият в Европа. Проектът на стойност 3,6 милиарда долара е осезаем символ на претенциите на Москва към Крим и осигури важна връзка с Кримския полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014 г.

Полуостровът има символична стойност за Русия и е ключов за поддържането на нейните военни операции в южната част на Украйна. Ако мостът бъде изваден от експлоатация, това ще направи значително по-трудно транспортирането с фериботни доставки до Крим. Докато Русия превзе районите на север от Крим в началото на инвазията и изгради сухопътен коридор до него по протежение на Азовско море, Украйна предприема контранастъпление, за да си върне именно тези територии.

Мостът има железопътна и автомобилна част. Националният комитет за борба с тероризма на Русия уточни, че експлозията и пожарът са довели до срутването на двете секции на една от двете връзки на автомобилния мост, но третата секция не е пострадала.

Една от секциите на моста е паднала във водата

Източник: EPA/БГНЕС

Една от секциите на моста е паднала във водата

Министерството на енергетиката на Русия заяви, че Крим има достатъчно гориво за 15 дни, като добави, че се работи върху начини за попълване на запасите.

Властите спряха движението на пътнически влакове през моста до второ нареждане. Путин беше информиран за експлозията и той нареди създаването на правителствен панел за справяне с извънредната ситуация.

Председателят на подкрепяния от Кремъл регионален парламент на Крим обвини Украйна за експлозията, но омаловажи сериозността на щетите и каза, че мостът ще бъде незабавно ремонтиран.

"Сега те имат с какво да се гордеят: за 23 години управление не успяха да построят нищо достойно за внимание в Крим, но успяха да повредят Руския мост", това написа в "Телеграм" Владимир Константинов, председател на Държавния съвет на републиката.

Парламентарният лидер на партията на украинския президент Володимир Зеленски Давид Арахамия в събота не заяви, че Киев е отговорен, но представи експлозията като следствие от превземането на Крим от Москва и опитите за интегриране на полуострова с континенталната част на Русия.

"Руското незаконно строителство започва да се разпада и да се пали. Причината е проста: ако построите нещо експлозивно, то рано или късно ще избухне", написа в "Телеграм" Давид Арахамия, лидер на партията "Слугата на народа".

"И това е само началото. От всичко, надеждното строителство не е нещо, с което Русия е особено известна", каза той.

Други украински официални лица също изразиха публично задоволство, но не обявиха участието на Украйна във взривяването на моста.

Украинската пощенска служба обяви, че ще издаде марки в чест на взрива, като каза в изявление, че изображенията ще бъдат нарисувани върху класически филмови плакати, за да подчертаят "свещеното значение" на моста за Москва. Преди това пощенската служба пусна набор от марки в памет на потъването на крайцера "Москва", флагман на руския Черноморски флот.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов публикува видео в "Туитър" с горящия Керченски мост от лявата страна и видео с Мерилин Монро, която пее известната си песен "Честит рожден ден, господин президент" отдясно.

Съветникът на Зеленски, Михайло Подоляк, написа в Туитър: "Крим, мостът, началото. Всичко незаконно трябва да бъде унищожено, всичко откраднато трябва да бъде върнато в Украйна, всичко окупирано от Русия трябва да изчезне."

В Москва говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че "реакцията на киевския режим на унищожаването на гражданска инфраструктура показва неговата терористична природа".

През август Русия претърпя серия от експлозии в авиобаза и склад за боеприпаси в Крим, което подчертава неговата уязвимост.

Местните власти в Крим направиха противоречиви изявления за това какво ще означава повреденият мост за жителите и възможността им да купуват потребителски стоки на полуострова, популярна туристичска дестинация за руските туристи през цялата година, където се намира Севастопол, ключов град и военноморска база.

Отразявайки напрежението, Михаил Развожаев, губернаторът на Севастопол, първоначално обяви забрана за продажба на автомобилно гориво в туби и каза, че продажбите на хранителни стоки ще бъдат ограничени до 3 килограма на човек, за да се избегне паническото изчерпване на доставките, но след това промени курса само час по-късно, като каза, че няма да има ограничения.

В същото време той се опита да успокои жителите, настоявайки, че те не са откъснати от континента.

"През новите територии има сухопътни коридори, а фериботният пункт близо до Кримския мост започна да работи", каза той.

Асоциацията на руските туристически агенции изчисли, че около 50 000 туристи се намират в Крим на почивка по време на експлозията. Ръководителят на голяма туристическа организация в Русия Иля Умански каза пред агенция "Интерфакс", че фериботните връзки са били пуснати отново в събота между полуострова и континента, но призна, че тези, които искат да влязат в Крим през следващите дни, ще изпитат "известен дискомфорт".

Взривът на моста избухна часове след като експлозии разтърсиха източния украински град Харков рано в събота. Украински официални лица обвиниха Русия, че е ударила Харков, вторият по големина град в Украйна, с ракети земя-въздух и казаха, че най-малко един човек е ранен. Ударите бяха насочени предимно срещу жилищните квартали Салтовка и Основянский, каза губернаторът на харковска област Олег Синегубов в "Телеграм"

Синегубов каза, че Русия е използвала за удара ракети С-300. Ако е вярно, това ще бъде поредния случай, когато се съобщава, че Москва е използвала оръжие, първоначално предназначено за противовъздушна отбрана, за да порази наземни цели, вероятно поради недостиг на по-подходящи боеприпаси.

Украинските власти в северната Сумска област, западно от Харков и честа цел на руски обстрел и ракетни атаки, също съобщиха в събота, че пет града и села са били ударени през нощта. Губернаторът Дмитро Живицки,заяви в "Телеграм" че е загинал 51-годишен цивилен мъж.

Руски ракети удариха и три населени места срещу Запорожката атомна електроцентрала, най-голямата в Европа. Областният управител Валентин Резниченко каза, че няма пострадали при ударите по Марганец, Червеногригоровка и Мирово.