Пуснато е движението на автомобили и автобуси по Кримския мост, съобщи в събота главата на Крим Сергей Аксенов в своя канал в "Телеграм", цитиран от ТАСС.

"Движението на превозни средства по Кримския мост започна. В момента движението е отворено за автомобили и автобуси с преминаване на пълна процедура за проверка", написа той.

Движението на превозните средства е организирано на реверсивен режим. Според кореспондент на ТАСС, въпреки че движението по моста не е оживено, веднага след откриването му няколко коли са се отправили към Керч.

Припомняме, че рано тази сутрин камион с експлозиви се взриви при преминаване през моста, като при взрива са загинали трима души и възникна пожар в преминаващ в съседство товарен влак с цистерни с петрони продукти. В резултат на експлозията се сринаха две секции от едното пътно платно, но другото платно, както и железопътното трасе не са пострадали.

Ръководителят на региона също така добави, че фериботът "Керч-2" ще започне работа след два часа, за товарния транспорт се препоръчва да го използва него вместо Кримския мост. По-рано Аксьонов съобщи, че до края на деня се планира да се пусне и железопътното движение по моста.

"Молим шофьорите на камиони да планират маршрута си, като използват фериботния пункт Керч. След два часа фериботът Керч-2 ще започне да пресича пролива", се казва в изявление на ръководителя на региона.

Захарова реагира срещу изказване на естонския външен министър за взривяването на Кримския мост

Захарова реагира срещу изказване на естонския външен министър за взривяването на Кримския мост

Тя прави аналогия с диверсията срещу Северен поток

Оперативният щаб на Краснодарския край съобщи по-рано, че пътническият трафик на фериботния пункт в Керч ще стартира в неделя следобед.

Освен това бяха открити два паркинга за автомобили и камиони в близост до пристанището "Кавказ" в село Илич, където са организирани пунктове за хранене и тоалетни.

Полицията е установила, че камионът, за който се предплага, че е предизвикал взрива е собственост на Самир Юсубов, който обаче твърди, че не го е управлявал в момента на взрива. Камионът само се водел на негово име, но с него работил чичо му, а самият Юсубов в момента е извън Русия. В дома на близките му, който се намира някъде в Краснодарския край в Южна Русия се извършва обиск. Юсубов твърди пред канала в "Телеграм" Baza, че няма нищо общо с взрива.