Украйна не може да бъде сплашена и вместо това украинците се обединиха още повече. Украйна не може да бъде спряна, а украинците са още повече убедени, че терористите трябва да бъдат неутрализирани.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщението си, цитирано от "Укринформ".

В момента текат възстановителни работи в цялата страна, съобщи той. Ще възстановим всички обекти, пострадали от днешната атака на руските терористи. Въпрос на време е. Поставих задача на всички структури на нашата държава да осигурят възможно най-бързо възстановяване. В някои градове и райони, където имаше прекъсвания на електрозахранването поради обстрел, електрозахранването вече е възстановено.

Към момента: Харковска област - 50% от енергоснабдяването е възстановено. Енергийните екипи се нуждаят от няколко часа, за да възстановят електрозахранването в голяма част от кварталите. Полтавска област - възстановена почти навсякъде. Николаевска област, Запорожие, Одеска област - свързани. Черкаси - свързан. Хмелницки - има светлина в повечето части на града, докладва той.

Червеният кръст временно преустанови дейностите си в Украйна

Червеният кръст временно преустанови дейностите си в Украйна

Те ще бъдат възобновени, когато стане безопасно

В някои градове и области все още са необходими усилия за осигуряване на електричество на хората. Черниговска област, Сумска област, Киев и Киевска област, Лвовска област, Тернополска област, Днепропетровска област - ние работим. Някъде отнема часове, някъде трябва да изчакате малко повече, но резултатът ще бъде навсякъде.

За съжаление днес при тази терористична атака загинаха 12 души. Повече от 80 са ранени или ранени. Всеки, който е подал молба за помощ, я получава.

Въоръжените сили на Украйна, разузнаването, Службата за сигурност на Украйна и всички, които участват в отбраната на нашата държава, също изпълняват своите задачи.

От 84 руски ракети, изстреляни срещу Украйна, 43 са били свалени. От 24 руски дрона 13 са свалени. Дори след това на всеки десет минути получавам съобщение за свалянето на ирански "Шахиди". Така е през целия ден. Сега докато говоря продължавам да получавам такива съобщения. Затова, моля, спазвайте правилата за безопасност и обърнете внимание на въздушната аларма. Опасността все още е там. Но ние се борим.

Руски ракети по Киев и Запорожие
Обновена

Руски ракети по Киев и Запорожие

Експлозии са разтърсили и Лвов, Тернопил и Житомир

Лидерите на терористите казват, че са поразили всички цели, които са планирали. Лъжат, както обикновено. Вижте реалните им цели, освен енергийните съоръжения.  Руската армия целенасочено нанесе тези удари в сутрешния час пик. Това е типична терористична тактика. Те искаха да всяват повече страх и да засегнат повече хора. Те засегнаха целия свят, настоя той.

Ние консолидираме света. За утре вече е насрочена извънредна среща на Г-7. Работим върху резолюция за Общото събрание на ООН, която да осъди Русия за всички нейни ескалиращи стъпки, за нейния терор. Терорът неизбежно получава глобален отговор. Крещящият характер на руския терор само насърчава всички да бъдат по-решителни.

Г-7 се събира спешно заради въздушните удари срещу Украйна

Г-7 се събира спешно заради въздушните удари срещу Украйна

За това са се договорили в телефонен разговор Володимир Зеленски и Олаф Шолц

Ще направим всичко, за да възстановим нормалното производство и доставка на електроенергия. Имаме нужда от електричество за всички семейства, независимо от проявите на руски терор. Нуждаем се от енергия, която да бъде доставена във всички наши домове, във всички региони. Затова сега се нуждаем от разумно потребление на електроенергия, каза още Зеленски и призова сънародниците си към пестене на тока.