Украинският президент Володимир Зеленски проведе телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц, като двамата са се съгласили да се проведе извънредна среща на Групата на седемте развити световни икономики (Г-7) заради серията въздушни атаки на Русия срещу Украйна тази сутрин, съобщава "Укринформ".

В Туитър Зеленски написа, че се е разбрал с германския канцлер, който председателства Г-7, за провеждането на спешна среща на групата.

Ще изнеса реч, в която ще разкажа за терористичните атаки от Руската федерация, посочва той и допълва, че двамата лидери са обсъдили и въпроса за нарастващ натиск върху Русия и възстановяването на повредената инфраструктура в Украйна.

Зеленски: Русия се опитва да ни заличи от лицето на Земята
Обновена

Зеленски: Русия се опитва да ни заличи от лицето на Земята

Путин е терорист, който говори с ракети, заяви Дмитро Кулеба

Украинският президент съобщи и че в отделен телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон двамата са обсъдили укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна и са призовали за "твърда европейска и международна реакция".

По-рано днес беше съобщено за няколко експлозии в центъра на украинската столица, както и в градовете Лвов, Тернопил и Житомир в западната част на Украйна, а също и в Днипро в централната част на страната.

През нощта е имало нападение и в Запорожие, като украинските власти отчитат поне десет ракети.

След нападенията украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че се опитва да заличи страната му "от лицето на Земята".

Андрий Йермак, високопоставен помощник на Зеленски, пък подчерта, че руските ракетни удари по градове в Украйна са сигнал към цивилизования свят, че "въпросът с Русия" трябва да бъде разрешен със сила.

Руски ракети по Киев и Запорожие
Обновена

Руски ракети по Киев и Запорожие

Експлозии са разтърсили и Лвов, Тернопил и Житомир