Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че се опитва да заличи страната му "от лицето на Земята", съобщава "Ройтерс".

Той потвърди, че има загинали и ранени при взривовете, които разтърсиха няколко града в Украйна тази сутрин.

"Опитват се да ни унищожат и да ни заличат от лицето на Земята... да унищожат нашите хора, които спят в домовете си в Запорожие, да убият хората, които ходят на работа в Днипро и Киев", написа държавният глава в "Телеграм".

"Сирените за въздушна атака не стихват в цяла Украйна. Нанесени са ракетни удари. За съжаление има загинали и ранени", допълва той.

Зеленски отбеляза, че днешните руски удари са били така насочени, че да нанесат възможно най-големи загуби сред хората, както и по енергийната инфраструктура на страната.

Те искат паника и хаос, искат да унищожат нашата енергийна система, категоричен бе той.

"Втората цел са хората. Подобно време и цели са специално избрани, за да причинят възможно най-много щети", убеден е държавният глава.

Руски ракети по Киев и Запорожие
Обновена

Руски ракети по Киев и Запорожие

Експлозии са разтърсили и Лвов, Тернопил и Житомир

Андрий Йермак, високопоставен помощник на Зеленски, пък подчерта, че руските ракетни удари по градове в Украйна са сигнал към цивилизования свят, че "въпросът с Русия" трябва да бъде разрешен със сила.

"Страхливци, които се бият с детски площадки, деца и хора", написа ръководителят на кабинета на украинския президент малко преди нови експлозии да разтърсят столицата.

"Това е още един сигнал към цивилизования свят, че руският въпрос трябва да се разреши със сила", настоя той.

"Множество руски ракетни удари над Украйна. Единствената тактика на Путин е терор над мирните украински градове, но той няма да разбие Украйна. Това е и неговият отговор на всички , които искат да разговарят с него за мир: Путин е терорист, който говори с ракети", изтъкна от своя страна украинският външен министър Дмитро Кулеба.

По-рано днес беше съобщено за няколко експлозии в центъра на украинската столица, както и в градовете Лвов, Тернопил и Житомир в западната част на Украйна, а също и в Днипро в централната част на страната.

През нощта е имало нападение и в Запорожие, като украинските власти отчитат поне десет ракети.

Ударите в Киев идват ден, след като руският президент Владимир Путин обвини Украйна в тероризъм заради взрива на Кримския мост. Москва твърди, че експлозията е причинена от преминаващ по моста камион.

До момента Украйна не е поела отговорност за удара.

През последните седмици град Запорожие е безмилостно обстрелван. През нощта на 9 октомври руснаците нанесоха удари по жилищни райони с ракети С-300 и Х-22.

Вчера украинският президент съобщи, че най-малко 14 души са загинали при поредна руска ракетна атака срещу жилищните райони в града.

17 са загиналите след след ракетна атака по Запорожие
Обновена

17 са загиналите след след ракетна атака по Запорожие

49 души са ранени, частично е разрушена 9-етажна сграда