Няколко експлозии разтърсиха центъра на Киев тази сутрин. Това съобщи кметът на украинската столица Виталий Кличко, цитиран от "Ройтерс".

Свидетели посочват, че са забелязали облак черен дим, издигащ се от сградите.

"Няколко взрива в Шевченковския район - в центъра на столицата. Подробности по-късно", написа Кличко в "Телеграм".

По информация на службите за спешна помощ има загинали и ранени. От украинското Министерство на вътрешните работи съобщават, че 11 души са били убити, а 64 са пострадали при нападението.

В социалните мрежи се появиха и снимки, които показват кратери от ракети.

Киевското метро преустанови движението на влаковете по червената линия и всички станции на метрото работят като убежища. Система за противовъздушна отбрана действа в Киевска област, съобщи ръководителят на регионалната военна администрация Олексий Кулеба.

Съобщава се също за експлозии в Лвов, Тернопил и Житомир в западната част на Украйна, както и в Днипро в централната част на страната. За работа по противовъздушната отбрана се съобщава и в района на Хмелницки.

Регистрирани са удари по обекти на енергийната инфраструктура в Лвовска област, съобщи ръководителят на Лвовската областна военна администрация Максим Козицки.

Кметът на Лвов Андрий Садовий съобщи, че училищата са затворени заради обстрела, а днес учебните занятия ще се провеждат дистанционно, след като въздушната тревога беше отменена.

Очевидци съобщават за експлозии в областите Тернопол, Лвов, Житомир и Днипро. 

Кметът на Днепър Борис Филатов съобщава за взривове в града, ударени са четири района в Днепропетровска област. Обстрелвани са три общини в Никополски окръг - Никопол, Краснохригоревска и Мировска.

Повече от 30 многоетажни сгради и частни къщи в самия Никопол са сериозно повредени. Обстрелвани са болница, лицей, поща, аптека, библиотека, магазини, кафене и фризьорски салон.

През нощта е имало нападение и в Запорожие, като украинските власти отчитат поне десет ракети. Разрушена и многоетажна жилищна сграда в центъра на града. Движението в града е частично ограничено. На този етап се съобщава за един загинал и петима ранени

През последните седмици Запорожие е безмилостно обстрелвано. През нощта на 9 октомври руснаците нанасят удари по жилищни райони с ракети С-300 и Х-22.

Ударите в Киев идват ден, след като руският президент Владимир Путин обвини Украйна в тероризъм заради взрива на Кримския мост. Москва твърди, че експлозията е причинена от преминаващ по моста камион.

До момента Украйна не е поела отговорност за удара.

В началото на войната Русия се отказа от офанзивата си към Киев, след като срещна ожесточената съпротива на украинските сили, подкрепени от западни оръжия.

Кримският мост е взривен с камион с експлозиви, трима са загинали

Кримският мост е взривен с камион с експлозиви, трима са загинали

Според УНИАН това е операция на украинските спецслужби

Оттогава Москва се съсредоточи върху юга и региона Донбас в източната част на Украйна, разполагайки огромна артилерия в едни от най-тежките битки в Европа след Втората световна война.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че най-малко 14 души са загинали при руска ракетна атака срещу жилищните райони в украинския Запорожие.

През последните дни въздушни удари бяха нанесени и по Харков, градовете на Донбас и други населени места в Украйна.

Украинските сили твърдят, че Русия извършва атаките със закупените от Иран дронове камикадзе. 

Миналата седмица обаче Техеран отрече да е доставял на Русия оръжия за бойни операции в Украйна.

Русия пусна ирански дронове по Харков, Одеса и Николаев

Русия пусна ирански дронове по Харков, Одеса и Николаев

Ракети удариха Запорожие