Иран не е и няма да доставя на Русия оръжия за бойни операции в Украйна. Това увери иранският външен министър Хосеин Амирабдолахян в телефонен разговор с финландския си колега Пека Хаависто, съобщава ТАСС.

"Въпреки че някои страни предоставиха военна подкрепа на Украйна, ние никога не сме изпращали и никога няма да изпратим никакви оръжия на Русия, които да използва срещу Украйна, тъй като вярваме, че решението на тази криза е политическо и предлагането на каквато и да е оръжейна подкрепа на двете страни забавя шанса за мир", подчерта той.

САЩ: Русия се сблъсква с много проблеми с иранските дронове

САЩ: Русия се сблъсква с много проблеми с иранските дронове

Ще успее ли Москва да използва апаратите във войната в Украйна?

На 30 август в. "Вашингтон поуст" съобщи, че Русия е получила първата партида ирански дронове, които ще използва при специални операции в Украйна.

Според изданието Москва е получила най-малко два типа безпилотни летателни апарати - "Мохаджер-6" и "Шахед", предназначени за стрелба по радарни системи, артилерия и други военни цели. Съединените щати заявиха, че първите тестове на тези дронове са били неуспешни, но Русия очаква да й бъдат доставени още стотици подобни апарати.

Вчера украинските власти съобщиха за поредна атака с ирански дронове камикадзе, извършена от Русия - срещу Харков, Одеса и Николаев. 

Русия е получила стотици бойни дронове от Иран

Русия е получила стотици бойни дронове от Иран

Засилват се опасенията, че това ще усложни преговорите по ядрената сделка