Руснаците продължават да пускат в Украйна закупените си ирански дронове камикадзе - тази нощ те удариха по Харков.

Кметът на Харков Игор Терехов твърди, че дронът е поразил "инфраструктурен обект".

На мястото на удара е възникнал пожар. Информацията за жертвите и степента на разрушенията се уточняват.

Кметът на Харков не уточнява какво оръжие е било използвано при удара, но украински потребители публикуват видеоклип с вече разпознаваемия бръмчащ звук на витловия двигател на ирански дрон "Шахид" (преименуван на "Геран" в Русия).

"Укринформ" съобщава и че силите за противовъздушна отбрана са свалили шест безпилотни самолета камикадзе, които са атакували Одеска и Николаевска област през нощта. Държавната агенция се позовава на Оперативно командване "Юг" на украинските сили. Видът на безпилотните апарати не се обсъжда.

"По време на нощната атака на безпилотни самолети камикадзе в Одеска и Николаевска област, по предварителни данни, шест безпилотни самолета са били свалени от силите за противовъздушна отбрана", се казва в доклада.

Командването на въздушните сили на Украйна обаче информира, че тази нощ към южната част на страната са били пуснати девет ирански дрона камикадзе тип "Шахид - 136". Не се уточнява колко от тях успешно са били свалени и колко са ударили целите си. Потвърден е само един такъв удар - по Харков.

Руснаците са извършили ракетна атака срещу град Запорожие.

Ръководителят на областната администрация Олександър Старух пише, че ударите са предизвикали пожари, разрушени са многоетажни жилищни сгради.

Канали в "Телеграм" от Запорожие публикуват видео и снимки на последствията от ракетния удар в центъра на града и цитират секретаря на градския съвет Анатолий Куртев, който казва, че са ударили седем ракети, разрушени са цели входове и под развалините има хора.

По-късно местните власти в Запорожие съобщиха, че в резултат на руския обстрел тази нощ са ранени 10 души, като осем от тях се намират в болница. Между тях има и тригодишно дете. Двама са загиналите, а още пет души се намират под развалините на жилищната сграда.

Министерство на отбраната на Украйна не е коментирало удара по Запорожие.

ISW: Путин подготвя почвата Шойгу да поеме вината за провала в Украйна

ISW: Путин подготвя почвата Шойгу да поеме вината за провала в Украйна

Стъпки към анексия на фона на украински успехи