Руските войски може би са разположили ирански военни експерти, свързан с Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) в окупираните територии на Украйна, за да се обучават руските сили за използването на иаранските дронове "Шахид-136", съобщава американският Институт за изследване на войната (ISW) в ежедневната си сводка за хода на военния конфликт в Украйна.

Според Украинския център за национална съпротива, цитиран от експерти, руските войски са довели ирански инструктори (точният им брой е неизвестен) в Крим и Херсонска област.

Центърът съобщи, че иранските инструктори пряко контролират изстрелването на дронове по граждански цели в Украйна, включително в Николаевска и Одеска области.

Русия очевидно засилва своята информационна операция, за да представи невярно Украйна като терористична държава, най-вероятно като противодействие на усилията на Украйна Русия да бъде определена като терористична държава. Няколко руски източника съобщиха, че служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) са задържали украински граждани за предполагаемо планиране на "терористични атаки" в Свердловска, Московска и Брянска области на 12 октомври.

Руските блогъри също засилиха реториката, обвинявайки Украйна, че е терористична държава и призовавайки руските власти да активизират процедурите за "контраразузнаване" и официално да определят Украйна като терористична държава.

Руското информационно пространство вероятно подготвя условия, за да оправдае по-нататъшни масирани удари по украинските райони в тила, въпреки че, както ISW оцени по-рано, тези тактики са част от руския начин на война.

Руските власти може също така да подготвят  атаки под фалшив флаг срещу обекти на руска територия, оформени като извършени от Украйна терористични актове.

Путин ще бъде суров с Украйна и я сравни с терористична организация

Путин ще бъде суров с Украйна и я сравни с терористична организация

Вече не е възможно да се оставят без отговор подобни престъпления

Руски източници твърдят, че украинските сили са продължили да провеждат контранастъпателни операции в посока Сватово и Кременная на 12 октомври. Руски източници твърдят, че руските сили са отблъснали украинските сили в околностите на Кисловка, Харковска област (25 км северозападно от Сватово).

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили също са отблъснали украински атаки в Луганска област.

28 ракети са изстреляни срещу Украйна във втората вълна от атаки

28 ракети са изстреляни срещу Украйна във втората вълна от атаки

Киев е свалил и ирански дронове

Руският блогър добави, че руските сили са си върнали контрола над левия бряг на река Жеребец и че районът около Торске в момента е сива зона, въпреки че ISW не може независимо да провери тези твърдения.

Руските източници продължават да твърдят, че украинските войски са провели контранастъпателни операции в северозападната и западната Херсонска област на 12 октомври.

Украински военни потвърдиха, че украинските войски са освободили пет населени места в северната част на Херсонска област и запазват оперативно мълчание по отношение на конкретни украински сухопътни действия. 

Жители на Херсонска област публикуваха снимки на последствията от украинските удари близо до град Херсон в районите Чернобаевка и Комишани, в района на Нова Каховка-Берислав и югозападно от град Херсон в Нова Збуровка.

Украйна пред режим на тока заради Запорожката АЕЦ

Украйна пред режим на тока заради Запорожката АЕЦ

Премиерът Денис Шмигал призова населението да намали потреблението на енергия

Руските сили продължиха наземните атаки в Донецка област на 12 октомври. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили отблъснаха руските наземни атаки близо до Бахмут; на североизток от Бахмут близо до Соледар и на юг от Бахмут близо до Майорск, Иванград и Николаевка.

Руски източник повтори твърденията, че силите на групата "Вагнер" са се окопали в Иванград и са напреднали на няколко километра от центъра на Бахмут.

Руски източник също твърди, че руските сили са превзели неопределен "важен" пътен възел североизточно от Бахмут, вероятно се отнася до кръстовището E40 и T1302.

Украйна: Руската армия нанесла десетки удари за денонощие

Украйна: Руската армия нанесла десетки удари за денонощие

Авиацията на Украйна е нанесла 27 удара

Руските сили вероятно подсилват фронтовата линия в Запорожка област, като обаче не са в състояние да провеждат настъпателни операции но това не намалява опасенията от успехите na продължаващата украинска контраофанзива на юг.

Руските военни продължиха да се сблъскват с проблеми с основното лично оборудване на войниците - включително зимно оборудване. Руски военен блогър заяви, че руските войници се оплакват твърде много и че липсата на основни провизии като бельо, тоалетна хартия и сапун е просто сурова реалност на войната.

Продължаващото омаловажаване на тези проблеми от руското МО може допълнително да намали ефективността на усилията на Русия за мобилизация. Руското МО подчерта, че всички мобилизирани военнослужещи получават модерно оборудване, предпазни средства, медицинско, тактическо оборудване, подходящо полево облекло и комплекти за първа помощ.

Руските сили вероятно също изпитват недостиг на по-модерно оборудване. Руски блогър популяризира инициатива за групово финансиране за предоставяне на отделни руски части и на други доставки като транспортни средства, термовизионни камери, безпилотни летателни апарати (UAV) и комуникационно оборудване на ниво батальон и бригада.

Руското правителство продължава да изпраща слабо дисциплинирани мобилизирани руснаци в Украйна с малко или никакво обучение. Съобщава се, че анонимен украински военен офицер е заявил, че стотици руски осъдени, които са били помилвани за битка, вече са се появили на бойното поле в Украйна и че някои са отсъствали без разрешение.

Повече от 100 руски войници от Брянск са отказали да се разположат в Украйна от базата си в Солоти, Белгородска област.

Окупационната администрация продължава да прилага принудителни мерки срещу жителите на окупираните от Русия територии, за да генерират принудителна подкрепа за руските военни операции в Украйна. Кметът на Мелитопол Иван Федоров съобщи на 11 октомври, че служители на  окупационната администрация са задържали и изтезавали повече от 700 жители на Мелитопол в преследване на принудителни самопризнания и за принуждаване към сътрудничество с окупационната администрация на Запорожие.

В ООН 143 гласа осъдиха анексията на украински територии от Русия

В ООН 143 гласа осъдиха анексията на украински територии от Русия

Само 4 държави подкрепиха Русия, а 35 се въздържаха