След неотдавнашните руски удари в цялата страна, милиони украинци са изправени пред прекъсвания на тока. Премиерът Денис Шмигал призова населението да намали потреблението на енергия, за да предотврати прекъсвания на електрозахранването, съобщи "Евронюз".

"Моля, не включвайте енергоемки уреди: електрически печки, електрически чайници, електрически инструменти, нагреватели и климатици, фурни и ютии, микровълнови печки, кафемашини, перални и съдомиялни машини", каза той.

Ракетни атаки от московските сили накараха окупираната от Русия атомна електроцентрала Запорожка в Украйна да загуби цялото външно захранване за втори път в рамките на пет дни.

Това също увеличи риска от радиационна катастрофа, тъй като критичните системи за безопасност се нуждаят от електричество, за да работят, каза държавният ядрен оператор на Украйна в сряда.

Зеленски: Войната в Украйна обедини света срещу Русия

Зеленски: Войната в Украйна обедини света срещу Русия

След поредния тежък ден на атаки

Ядреният енергиен оператор на страната Energoatom съобщи, че централата в Запорожие е претърпяла инцидент в сряда сутринта, когато ракета е повредила електрическа подстанция, което е довело до аварийно спиране на последния външен източник на енергия на централата.

Военното разузнаване на Украйна твърди, че основната цел на атаката е била да се създаде паника сред украинците и да се сплаши европейската общественост.

Правителството предупреди, че 600 населени места в и около столицата Лвов, Суми и Тернопол са били без електричество във вторник сутринта.

"Основните цели на руските удари са енергийни съоръжения. Те удариха много вчера и удариха същите и нови днес", каза външният министър Дмитро Кулеба, предполагайки, че целта е да се създадат "непоносими условия за цивилните".

"Русия изстреля най-малко 84 ракети в понеделник и най-малко 30 ракети във вторник и въпреки че много от тях бяха свалени от украинската противовъздушна отбрана, атаката прекъсна електричеството в стотици градове и села в Украйна", съобщава кореспондентът на "Евронюз" Саша Вакулина.

Запорожката АЕЦ пак остана без външно електрозахранване

Запорожката АЕЦ пак остана без външно електрозахранване

Украйна обвинява Русия, че блокира доставките на дизел за централата

Предишното прекъсване на тока се случи в събота, докато обстрелът около АЕЦ-а продължаваше.

МААЕ многократно призоваваше за зона за сигурност около съоръжението. Последният действащ реактор на централата беше изключен през септември поради повтарящите се атаки. Местната руска администрация отхвърли възможността за повторно пускане на енергийните блокове на централата към момента.

Припомняме, че в едно от последните си вечерни послания, президентът Володимир Зеленски също предупреди украинците, че страната е заплашена от режим на тока и ги призова да пестят енергия.