Окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна е загубила цялото си външно електрозахранване за втори път в рамките на пет дни. Това съобщи генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че в момента резервните дизелови генератори на централата осигуряват електричество за нейните функции за ядрена безопасност и сигурност.

Предишното прекъсване на тока се случи в събота, докато обстрелът около АЕЦ-а продължаваше.

МААЕ многократно призоваваше за зона за сигурност около съоръжението. Последният действащ реактор на централата беше изключен през септември поради повтарящите се атаки. Местната руска администрация отхвърли възможността за повторно пускане на енергийните блокове на централата към момента.

Русия си присвои и Запорожката АЕЦ след анексията
Обновена

Русия си присвои и Запорожката АЕЦ след анексията

Украйна не се отказва от централата

Междувременно украинската държавна ядрена енергийна компания "Енергоатом" обвини Русия, че не е позволила на неин конвой от превозни средства, превозващи дизелово гориво, да достигне до Запорожката АЕЦ, след като тя остана без електричество.

По информация на "Енергоатом" е имало руски ракетен удар по централата.

"Енергоатом" подготви и изпрати поредната партида дизелово гориво в Запорожката атомна централа. Въпреки това към 10.00 часа местно време руската страна не позволява преминаването на конвоя от превозни средства", съобщават от компанията.

Възстановено е захранването на Запорожката АЕЦ

Възстановено е захранването на Запорожката АЕЦ

Въпреки подобрението МААЕ определя ситуацията като несигурна