След като делегация на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) посети Запорожката АЕЦ, окупирана от руски войни, тя публикува доклад за състоянието й.

Основното заключение на комисията е, че ситуацията е обезпокоителна.

Запорожката атомна електроцентрала е най-голямата в Европа с шест ядрени реактора. Тя вече шест месеца е в ръцете на руските военни.

Делегатите на МААЕ успяха едва на 1-ви септември да влязат Запорожката АЕЦ-а. Те трябваше да преодолеят множество препятствия. Близо цяло лято представителите на Украйна, Русия, Франция и Турция на ниво ООН преговаряха дали независимите експерти да получат достъп до Централата.

Почти всеки ден в непосредствена близост до Запорожката АЕЦ, в град Енергодар и в самата централа се чуват експлозии. Русия обвинява украинските въоръжени сили за обстрела. Киев обвинява Кремъл в "ядрен тероризъм" и заради това, че с действията си заплашват целия свят.

Основният въпрос, на който мисията на МААЕ трябваше да даде отговор, бе колко реална и колко голяма е заплахата от мащабно радиационно замърсяване.

Докладът на МААЕ е съставен на база наблюденията и заключенията на международни експерти, които са били в АЕЦ-а в Украйна от 28-и април до 5 септември. Най-обемната част от документа е посветена на ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала, пишат от руския филиал на Би Би Си.

Експертите от МААЕ посочват, че от март, когато станцията е превзета от руските сили, състоянието й се е влошило във всички посоки, а по-конкретно засегнати са били нейните "седем основни компонента на ядрена безопасност".

  1. Нарушена е целостта на станцията;
  2. Разбити са системите за сигурност;
  3. Персоналът е принуден да работи в тежки условия и под постоянен натиск;
  4. Нарушено е снабдяването с електроенергия от външни източници;
  5. Нарушена е веригата на доставки;
  6. Има проблеми с плановия радиационен мониторинг и прилагането на аварийни процедури;
  7. Комуникацията с регулаторите е нарушена.

В документа се посочва, че на 3-и септември експертите на МААЕ са станали очевидци на обстрел в района на АЕЦ-а.

"Екипът видя щетите в резултат на обстрела, някои от които бяха в непосредствена близост до корпусите на реактора" - пише в доклада.

По данни на делегатите на МААЕ са повредени и съоръженията за съхранение на ядрено гориво, и твърдите радиоактивни отпадъци.

Добрата новина е, че в доклада е отбелязано, че нивото на радиация в района на станцията остава в рамките на нормалното. Но от МААЕ са изключително обезпокоени, че в резултат на обстрелите радиоактивните материали са изложени на сериозен риск и представляват заплаха за здравето и живота на хората.

Освен това международните експерти са установили, че постоянният натиск от страна на военните, завзели станцията, и трудните условия на работа, сриват физическото и психическото здраве на служителите на станцията.

Не на последно място има и технически проблеми при функционирането на системите на самата станция - по-специално при постоянния мониторинг на нивата на радиация, както и при пожарната безопасност.

Има ли руска военна техника близо до АЕЦ?

Украйна обяви, че руската армия е разположила военна техника до атомната електроцентрала и в близост до нея води военни действия.

МААЕ препоръча създаване на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

МААЕ препоръча създаване на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

Настоява се извеждане на военната техника от зоната на реакторите

Същата информация бе потвърдена и от един от инженерите на станцията, пожелал анонимност.

Според него самите руски военни обстрелват станцията, опитвайки се да компрометират въоръжените сили на Украйна.